A debreceni Leroy Cafe étlapjáról szemezgettünk
Fantasztikus ízek, rendhagyó alapanyag kombinációk, újfajta elkészítési módok, csodálatos tálalás. Egy séf fantáziája soha nem pihen meg, mindig újabb és újabb étel kreációkon gondolkodik, hogy vendégei szemét és ízlését folyamatosan lenyűgözze.
Ratku Jánossal, a Leroy Cafe konyhafőnökével beszélgettünk étlapjának mennyei fogásairól.
A Cézár saláta tipikusan olyan étel, amit mindenki szeret. Jégsalátából, paradicsomból, uborkából, pirítós kockából és öntetből tevődik össze, azonban a Leroy étterem étlapján nem csak a pirított csirkemell, de a fokhagymás királyrák is szerepel a feltétek között. Az új ízekre nyitottaknak ajánlják a pikáns, édeskés-savanykás Török bulgur salátát, amit vegetáriánusok is bátran fogyaszthatnak. A bulgur tulajdonképpen egy tört búzadara, melyet zöldség alaplében főznek meg. Kap még egy kis fehérborecetet, kevés porcukrot, koktél paradicsomot, lila hagymát, római salátát, mentát, melyet pirított pitával tálalnak.
Akik az erőteljesebb ízvilágot kedvelik, azok figyelmét a Csirke MELBA-t gránátalma mártással, pirított diós burgonyapürével ételre hívják fel, ami egy csirkemell camemberttel, őszibarackkal töltve, pármai sonkába csavarva. A hozzá tartozó gránátalma mártás kissé savanykás ízű, így jól harmonizál a diós burgonyapürével. A Petrezselymes vajban sült szűz tőkegomba mártással, krémes bulgurral egy igazán népszerű fogás. Az omlósra sült szűzet az általuk előállított mártásra helyezik, és mellé, külön edényben szervírozzák a mascarpone sajttal, fehér borral és fokhagymával készült krémes bulgurt.
A már étlapon szereplő báránycsülköt újragondolva tálalják ismét a Leroyban Provence-i fokhagymás báránycsülök zöldspárgával, snidlinges vajas burgonyával, portói mártással elnevezéssel. A klasszikus fűszerkeverékbe pácolt húst zöldséges, hagymás, fokhagymás ágyon sütik 2-2,5 óra alatt készre, vörösborral megadva különleges ízét.
Az angolok nemzeti étele, a Fish&chips ropogós, barna sörtésztában megbújó tőkehal, tökéletesen elkészített sült krumpli és a tradicionális hozzávalóval, azaz borsópürével tálalják az étteremben, két féle mártogatóssal.
Egzotikus, változatos, egészséges falatok kerülnek ki a Leroy Cafe wok edényeiből. Például a Wasabi tempurában sült királyrák mangós-korianderes sült rizzsel, melyben a köret szójás, mangós, zöldséges sült rizs. A tempura egy keményítős, lisztes massza, ebben forgatják meg a királyrákot és úgy sütik ki. Marhabélszínnel készült ételük a Pad-Thai, amit rendelés után készítenek. A hús nincs előre befűszerezve, friss zöldségekkel, (friss gyömbér, cukkini, padlizsán, hagyma, póréhagyma, kaliforniai paprika) pirítják, lime-mal locsolják, fafülgombával dúsítják és üvegtésztával, valamint rizzsel tálalják az enyhén csípős thai tésztaételt.
A vendégek maguk állítják össze a Serpenyős bélszínt pirított zöldségekkel, cheddaros tortillával. Az edényben pihenő korianderes, chils húscsíkokkal és a zöldségekkel töltik be az étteremlátogatók a cheddar krémmel megkent lepényt. A mexikói ízvilágú ételhez salsával meglocsolt jégsalátát kínálnak.
Baileys madártej torta
Hagyományos olasz desszert ízvilágát idézi a Tiramisu narancsos Grand Marnier raguval édesség, de a tálalása egyáltalán nem szokványos. A kockára vágott szeletek közepében van a likőrös ragu, melyet, ha megszel a vendég, gusztusosan kifolyik. Alapja babapiskóta tészta, amit konyhájukban sütnek. A nyalánksághoz mandulalikőrt, kávét használnak, valamint mascarpone sajtot. Egy másik habkönnyű csemege a Baileys madártej torta. Hasonlóan a tiramisuhoz, a szelet közepében található meg az ír likőrből alkotott krém. Felszolgálás előtt töltik meg ezzel, tejszínhabbal és mandula ropogóssal teszik még ellenállhatatlanabbá.
Tiramisu narancsos Grand Marnier raguval
A konyhafőnök inkább a nehezebb ételeket kedveli – mint a magyarok többsége. Az Argentínából érkező, gyönyőrű textúrájú, élénk vörös húsból készült Azték hátszínt emelte ki mexikói rizzsel, avokádós fűszervajjal, babpürével.
Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben