A desszertek titka

.

Vannak ételek, melyek biztos vigaszt jelentenek egy összetört hangulatban. Igen, azok a csodálatos desszertek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a lelket is gyógyítják, szeletnyi örömöt hozva a szívekbe, helyzetekbe. Ezen mámort hozó finomságoknak az eszenciáját pedig mi mások adnák, mint az isteni gyümölcsök, magvak, fűszerek.

 

 

Számos helyen olvashatjuk, hallhatjuk, hogy az édességeket, szénhidrátokat mellőzni ajánlott étkezésünkből - legalábbis a túlzott mértékűt.  A megfontolt fogyasztásnak azonban több jótékony hatása van, s nemcsak szervezetünk lesz hálás érte, de a lelkünknek is boldogságot hoz.

 

A csokoládé az a mennyei harapnivaló, ami kicsiknek és nagyoknak is egyaránt nagy kedvence, bármilyen formában. Alapanyaga a kakaó, több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz kezdve a foszfortól, a magnéziumon, a különböző B-vitaminokon át – de persze csak a minőségiek. A kakaófa és a gyümölcseiben rejtőzködő bab folyamatosan terem, azonban évente kétszer szüretelik.

 

 

Titokzatos, királyi, egzotikus. Ilyen jelzőkkel illetik az orchideák családjába tartozó, a világ egyik legdrágább fűszerét a vaníliát. A csillagászati árát az ültetvényeken a kézzel és bambuszpálcikával kezdeményezett beporozás indokolja, a 6-8 hónapos fejlődés utáni kézi begyűjtés, valamint az a hosszadalmas folyamat, mely végül asztalra jutattja a rudat. A növény egyetlen napig virágzik, csupán néhány órára, s bármennyire is szorgalmasak a méhek és a kolibrik, emberi rásegítés nélkül nem lenne elegendő mennyiség ebből az illatos fűszerből. A még zöld színű babhüvelyeket forró vízben blansírozzák, majd gyapjúkendőbe tekerik 48 órára. Ezt követi a kb. 6 hetes napon szárítás, majd a minőség-ellenőrzés a vaníliaszagolók által.

 

 

A vaníliához hasonlóan a pisztáciának is borsos az ára. A világ termelésének 99 százalékát a Közel-Kelet (elsősorban Irán) és az Egyesült Államok adja. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz. Bontogatni, ropogtatni jó, de arra kevesen gondolnak, hogy fogyasztása közben sokat tesznek szívük és ereik védelméért. Valamint talán azzal sem számolnak rajongóik, hogy magas energiatartalma miatt a nagyobb mennyiség kizárólag a többlet kilókra áhítozók számára ajánlott.

 

 

A fenti képeket elnézve határozottan állíthatom, hogy ezek a növények csodálatos átalakuláson mennek át, míg végre tányérra kerülnek ízbimbóinkat elvarázsolva. Lapozzák fel éttermeink desszert kínálatát, mert biztos vagyok bennek, hogy találnak ínyükre valót.

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics