A huszárok Angliába mentek
"A karakteres fűszerek, édeskés zamattá válnak a liba ízzel. A mézes puszedli mártás telitalálat hozzá, roppanós szilvadarabkák adják az „ellen pontot”, mérleg nyelve a sütőtökös pirított mandulás köret. Harmóniából ötös a fogás! A csábításnak engedve megkóstoltam egy kevés fekete sörrel is ezt az ünnepi fogást. Guinness helyet, most az igazán exclusive Krusovicét választottam, egyenest II. Rudolf császár udvarából. A hónap felfedezése címet azon nyomban kiosztottam (magamnak), fergetegesen jó a fekete sör-sült liba párosítás."
Mikor a magyar huszárok betörtek a ködös Albionba, nem szolgáltak nekik, tüzes borokkal, de még Márton-napi ínyencségekkel sem. Kénytelenek voltak, mélyszínű sörökkel és véres sztékekkel csillapítani éhségüket. A kelták felszabadítóként üdvözölték Óbester seregeit, így nem csoda, hogy a legfinomabb ír whiskey különlegességekkel tértek vissza Pannóniába, portyázó lovasaink. Visszaúton nem hagyták kifosztatlanul, a felső ausztriai Habsburg rezidenciát, de még Festetics kastélyt sem, biztosan így kerülhettek szemkápráztató rokokó bútorok, a debreceni Óbester fogadóba, ami elegáns hotellá változott azóta.
Pirul a libamell... |
Flambírozás huszárviszkivel... Éljen a Márton nap! |
Ezt a történelmi fikciót idézi, a pazar eklektikával ragyogó Óbester Hotel. Ha járt volna itt annak idején Csóri Sándor forgatókönyvíró, lehet vidámabban alakult volna a „80 huszár” sorsa, Sára Sándor filmjében…
Elbűvöl a hely, szívem szerint az ötödik csillagot is odaítélném a hotelnak, de tudom, hogy ez olyan szakmai kérdés, amibe egy kotnyeles „firkász” még véletlenül sem szólhat bele.
Miután végeztem a látványhabzsolással, a konyha felé vettem az irányt. Kihasználom a Debreceni Éttermek pont Hu teremtett lehetőséget, benézek a „lengőajtók mögé”, ezt nagyon élvezem. Most megtudhatjuk, hogyan készül a Márton napi menü lassan sült libája, amit még egy ideig ajánlatban hagynak, a sikerre való tekintettel.
Amíg az ügyeletes séf, Bodnár Zsolt „összeszedi magát”, a pultot veszem szemügyre. Szép, szőke hajú lány teszi a dolgát, nincs megállás, ha más nem, a milliónyi mini üvegből álló italkollekciót tartja karban. Meg se merem saccolni a gyűjtemény nagyságát, ezt látni kell. Már a hotel halljában több vitrinnyi kisüveg fogadja a betérőt, és az étterembe is jut belőle. Gyanakszom, nem Guinnesses csúcs-e amit látok. Apropó Guinness! Sörkülönlegességekben sincs hiány, csapolva és üveges formában is bő a választék, akár egy angolszász pubban.
A huszárok kedvenc ír whiskeyjei, merem állítani sehol máshol nem kóstolhatók a környéken. Olyan maláta gyöngyszemek találhatóak a kínálatban, amiket még a smaragd szigeten is csak kutakodás árán leltem fel. Iszom egy Connemarát, egyből ír lazachistóriáim jutnak eszembe…
Közben Zsolt, már majdnem el is készítette a libát, megszidom. Szegény magyarázkodik, hogy ilyen a technológia, nem tehet róla, így is majd egy napig konfittálódott a libamell 45 fokon. Várjunk csak, nem értem a dolgot, némi ellentmondást vélek felfedezni.
Végre bejutok a konyhába, és minden a helyére kerül. Sous vide eljárással készül a libamell. A sous vide technológia a leghaladóbb, konyha technológiai eljárás, mondhatnánk, ez (most) a világszínvonal. Lényege az alacsony hőközléssel járó, kíméletes sütés-főzés.
A libamellet, szerecsendióval gyömbérrel és még néhány különleges hozzávalóval vákuumban főzte, már csak a bőrét kell ropogóssá varázsolni, és pörzs-anyagot kell neki adni. Csinos segítőre lelek a konyhában, ilyen jó helyen nem jártam mostanában. Dóra segít a mézes puszedli mártás elkészítésében, amíg Zsolt a serpenyőben „huszárviszkivel” flambirozza a húst. Nemsokára már tálalja is a „Lassan sült tűzdelt libamell mézes puszedli mártással sütőtökös rétessel” című Márton napi költeményt. Jár hozzá a finom villányi bor és a hímzett partedli. A mell, angolosan rózsaszín, de közel sem nyers, a füstölt szalonna tűzdelék, szemérmes pötty a képben. Szép étel, nehezen rontok bele, de mára elég volt a látványosságokból, nézzük lényeget.
A karakteres fűszerek, édeskés zamattá válnak a liba ízzel. A mézes puszedli mártás telitalálat hozzá, roppanós szilvadarabkák adják az „ellen pontot”, mérleg nyelve a sütőtökös pirított mandulás köret. Harmóniából ötös a fogás!
Márton napozni szentségtörés bor nélkül, de Szent Márton feltételezhető kelta származása, úgy érzem feljogosít, hogy a csábításnak engedve megkóstoljam egy kevés fekete sörrel is ezt az ünnepi fogást. Guinness helyet, most az igazán exclusive Krusovicét választottam, egyenest II. Rudolf császár udvarából. A hónap felfedezése címet azon nyomban kiosztottam (magamnak), fergetegesen jó a fekete sör-sült liba párosítás.
A desszert is mártonos. Lúdlábtorta, a legjobb féléből, forró cherry-s meggyraguval, és vanília fagylalttal. Nekem averzióim vannak a vajas-margarinos csokoládéhabokkal kapcsolatban, de meg kell kóstolnom, a hatalmas adag édességet. Hál’ Istennek, a legjobb minőségű kakaóból készült, és kellően könnyű a finomság. A díszítő hab is házi. Nagy kő esik le a szívemről, minden klappol. Majd az egészet elfogyasztom, még a meggybefőttből sem hagyok, ami valójában nem is befőtt. Önmagában is megállná a helyét, annyira finom (természetesen ez is alkoholos).
Tovább már nem tarthatom fel a konyhát, egymás után érkeznek a megrendelések, a levegő kezd forrósodni, a francia tűzhelyen már minden sistereg, vezényszavak hangzanak, pincérek a tálalónál türelmetlenkednek, a lendület fokozódik. Mennem kell, a szakácsokat csak feltartanám. A vendégtér is hangosabb, társaságok érkeznek, poharak csilingelnek, kések-villák koccannak a porcelán tányérhoz.
Még szúrok pár fotót, elköszönök, és már ballagóban nézem vissza gépem kis monitorján a képeket. A mindenit! A híres huszár freskót nem örökítettem meg. Majd legközelebb.
-hSéf-
(2011-11-11)
kapcsolódó cikkek
- Újborköszöntők és libavacsorák - Márton napi lakomák
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Csábítson el a liba!
- Márton-napi kaland a Play Pub tányérján
- Főszerepet kapott a liba a Flaskában
- Hideg napok meleg favoritjai a Belga Étteremben
- Libák lepték el a Debreceni Éttermeket
- Libamájpástétom Pálma módra
- John Bull Pub Márton Napi étlapja
- A Debreceni éttermek Márton napi ajánlatai
hozzászólások:
Pesti Gourman - 2011-11-16 10:58:15
Szuper ételek, az írás nyomtatott vezércikknek való. Jó honlap. Gratulálok hozzá.