A nyugati ember genetikailag hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására
"A felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására. Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel."
Azért, hogy a cikk tanulmányozása közben ne csüggedjen el a tisztelt olvasó, belecsempésztük a Debreceni Éttermek étlapjainak azon kínálatát, amitől garantáltan nem fognak hízni! |
Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők, genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek fogyasztására. - olvasható a Journal of Neuropsychopharmocology egyik cikkében.
Az Aberdeen University tudósai felfedezték, hogy az európai származású emberek génkészletében, nagy valószínűséggel vannak olyan gének, amelyek arra késztetik őket, hogy a zsíros ételeket, és alkoholt fogyasszanak.
Dr. Alasdair MacKenzie, a kutatás vezetőjének magyarázata szerint, a galanin nevű neuropeptid szabályozza az agyban a különböző ételek iránti vágyat. A galanin működését egy genetikai kapcsoló kontrollálja, ami ha túlságosan aktívan működik, nagyobb valószínűséggel vágyakozunk majd a zsíros ételek és az alkohol után.
Dr. MacKenzie hozzátette, hogy az európaiakhoz képest gyengébb kapcsoló, az ázsiaiakra jellemző, ami arra enged következtetni, hogy ők kevésbé hajlamosak ezekre a választásokra.
Ízelítő a konyháinak kímélő ételeiből | |
---|---|
Barabás Étterem
- Szezámmagos csicseriborsó saláta korianderrel, chilivel |
Dr. MacKenzie úgy hiszi, a felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására.
Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel.
Mindezek mellett, Dr. MacKenzie szerint, a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyugati országokba költöző ázsiaiak, az említett gyengébb genetikai kapcsoló ellenére sem maradnak immunisak az elhízással és az alkohollal szemben.
-MM-
(2011-12-05)
kapcsolódó cikkek
- Online rendelni nem csak kényelmes!
- Nem mindennapi fogások a Melange-ban
- Autentikus enteriőr, magyar ételek – a Flaska Vendéglő erőssége
- Lazac, hekk, pisztráng és harcsa – gazdag halas kínálat a Régi Vigadóban
- Olvasni, elképzelni, gyönyörködni, élvezni – ez a chef ajánló fogyasztásának menete
- Jéghideg specialitás a forró napokra
- Bikiniszezonra ajánljuk
- A harmonikus bor élvezetéhez nemcsak a jó ital szükséges, hanem egy cseppnyi ismeret is
- Egészséges életmód Pálma-módra
- Vadasan a legjobb
hozzászólások:
Lidi - 2011-12-03 13:05:06
Dr Ránki L.