A nyugati ember genetikailag hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására

"A felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására. Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel."

 

Azért, hogy a cikk tanulmányozása közben ne csüggedjen el a tisztelt olvasó, belecsempésztük a Debreceni Éttermek étlapjainak azon kínálatát, amitől garantáltan nem fognak hízni!


Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők, genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek fogyasztására. - olvasható a Journal of Neuropsychopharmocology egyik cikkében.

Az Aberdeen University tudósai felfedezték, hogy az európai származású emberek génkészletében, nagy valószínűséggel vannak olyan gének, amelyek arra késztetik őket, hogy a zsíros ételeket, és alkoholt fogyasszanak.

 


Dr. Alasdair MacKenzie, a kutatás vezetőjének magyarázata szerint, a galanin nevű neuropeptid szabályozza az agyban a különböző ételek iránti vágyat. A galanin működését egy genetikai kapcsoló kontrollálja, ami ha túlságosan aktívan működik, nagyobb valószínűséggel vágyakozunk majd a zsíros ételek és az alkohol után.
Dr. MacKenzie hozzátette, hogy az európaiakhoz képest gyengébb kapcsoló, az ázsiaiakra jellemző, ami arra enged következtetni, hogy ők kevésbé hajlamosak ezekre a választásokra.

 

                              Ízelítő a    konyháinak kímélő ételeiből

Barabás Étterem
- Hízott kacsamáj bon-bon sonkamorzsában, meggybor dresszinggel, salátakoktéllal

- Szezámmagos csicseriborsó saláta korianderrel, chilivel  

Belga Étterem és Söröző
- Halpástétom almás céklasalátával és olivával
- Caesar saláta fűszeres csirkecsíkokkal


Garda Pizzéria és Étterem
- Zöldségmártogatós háromféle krémmel
- Garda saláta: szezámmagos, sajtos bundában sült csirkemellfalatokkal, pulykasonkával, sült baconnel, kukoricával, kapros-joghurtos öntettel, pirítóssal


John Bull Pub
- Currys vajhal saláta (vajhal carpaccio, jégsaláta, koktél paradicsom, citromos-olívás rukkola, friss kapor)
- Garnélafarok ropogós bundában, friss uborka szalagokkal, édes chilivel


Pálma Étterem
- Török csirkesaláta (paradicsom, uborka, paprika, sült padlizsán, főtt tojás, csirkemell, török fűszeres kefíröntet)
- Házi padlizsánkrém lilahagymával, paradicsommal, pitával


Paripa Csárda
- Csirkemájjal töltött gombafejek
- Ropogós csírkeszárnyak, pikáns mártással, friss salátával


Régi Posta Étterem
- Krumpli mackó, fokhagymás tejföllel
- Hajdúsági orjaleves, rest asszony tésztájával


Régi Vigadó
- Arab csirkesaláta (uborka,paradicsom,jégsaláta, sajt, ezer sziget öntet, arab fűszeres csirke)
- Ananászos mangó krémleves, banános túróhabbal


Semann Étterem
- Fűszeres hideg kacsamellszeletek balzsamecetes tépett salátaágyon savanyított gyöngyhagymával
- Csőben sült brokkoli, pirított mandulaszirmokkal


Viktória Étterem
- Bazsalikomos sajtsaláta őszibarackba töltve
- Rizlingben érlelt vajhalfilé gőzben párolva, vajas bébikarotta


Dr. MacKenzie úgy hiszi, a felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására.



Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel.
Mindezek mellett, Dr. MacKenzie szerint, a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyugati országokba költöző ázsiaiak, az említett gyengébb genetikai kapcsoló ellenére sem maradnak immunisak az elhízással és az alkohollal szemben.

 

 

-MM-

(2011-12-05)

 

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

hozzászólások:

 

Lidi - 2011-12-03 13:05:06

Nagyon jó bejegyzés. Szívesen olvasnék még ilyet.Forrásanyagot megküldenék?
Dr Ránki L.

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics