Saj(á)tos üzletvezetői szemlélet
Minden vendéglátóhely étlapja más-más szempontból különleges. A Garda Pizzéria és Étterem étlapjának átböngészésekor egy laikus is azonnal felfedezi, hogy a mozzarella, a trappista, a feta, valamint a gomolya sokszor fordul elő a fogások ismertetésében. Ennek az az oka, hogy a tulajdonos - aki egyben séf is - szívesen alkalmazza a sajtokat, mert többféleképpen elkészíthetőek, ráadásul kitűnően passzolnak az ételekhez.
Ősidőktől fogva szeretjük, készítjük és vásároljuk őket: a kereket, a lyukasat, a keményet, a fűszerest, a zöldségest, a szögletest, a füstöltet, a penészest, a lapkát, az ömlesztettet. A különféle sajtok ma már nemcsak táplálkozásunk, hanem gasztronómiai kultúránk szerves része is, de mindez akkor válhat élménnyé, ha a felhasználás során a minőségen túl kellően odafigyelnek a frissességre is. A legjobb, ha kistermelőktől vásárolunk, mert teljesen más ízhatást képviselnek, mint az üzletekben kapható, előrecsomagolt, vákuumozott változatok. Ezért részesíti előnyben a beszerzés során a termelőket a Garda Pizzéria és Étterem is.
A pizzákra legtöbbször füstölt edami sajtot rakunk, mert nem annyira zsíros, és nagyon szépen olvad. Emellett használunk még trappistát, mozzarellát. Jól el kell tudni találni a szakácsnak, hogy mi, mihez való. A feta alkalmas csirke vagy disznó húshoz, míg a gomolyát nem jó betölteni egy sertésbe. Van olyan, ami roston a nagy zsírtartalma miatt szétfolyik, esetleg nem pirul olyan szépen. Nem egyformán viselkednek a sajtok hőkezelés hatására. A trappistát nem lehet roston sütni, de rántva kitűnő. A mozzarella nyersen finom, roston sütni tökéletes, de rántani nem szoktuk. A könnyebb húsokhoz a markánsabb sajtok (camembert, kecskesajt), nehezebb húsokhoz (borjú, sertés) lágyabb sajtok illenek. Szeretem a sajtokat zöldfűszerrel (petrezselyem, bazsalikom, oregánó) párosítani. Ha olaszos irányt célzunk meg, akkor bazsalikommal, ha görögöset, akkor oregánóval, magyarosnál pedig fokhagymával bolondítom meg – magyarázta Drabik László, tulajdonos-séf.
Amennyiben sajtos gasztronómiai élményre vágynak, akkor a Garda Pizzéria és Étteremben a következő ételeket kóstolják meg, és ne feledjék, hogy a sajtok a borral kötnek életre szóló házasságot. Rendeléskor olvassák el az egyes fogások mellett feltűntetett borajánlatot, és hagyják, hogy az ízek harmóniája rendkívülivé tegye az étkezést.
Sajtkrémleves cipóban | 890.- |
Tarjatorony (lepcsánkával, mozzarellával, tejföllel, paradicsommal, sajttal, rakva libamájas, gombás, balzsamecetes raguval, grillezett zöldségekkel) | 2290.- |
Roston sült sertésszelet juhtúróval, baconnel, sonkával, gombával, füstölt sajttal grillezve, zöldségkörettel, fűszeres tejföllel | 2290.- |
Fetasajttal, füstöltsajttal, trappistasajttal, olivával töltött sertésszelet roston, baconnel burkolva, snidlinges öntettel, paradicsomos rizzsel | 2290.- |
Rostonsült pulykafalatok füstölt gomolyával grillezve, pestós, szárított paradicsomos spagettivel | 2290.- |
Rakott borjúszelet mozzarellával, paradicsommal grillezve, majonézes, mézes, mustáros mártással, vajban párolt zöldségekkel | 2390.- |
(2013-04-04)
-Nitta-
Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kapcsolódó cikkek
- Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 2. rész
- A tavasz ihlette - szezonális ételek a Gardában
- Ön már lefoglalta?
- A tél kincsei az étlapon
- Teázni mindig jó! – Szenvedélyből született teák a Gardában
- Húsmentes övezet
- Hörpintsenek, frissüljenek a Gardában
- Hadüzenet a Barabásban: eltűnnek a megszokottak, jönnek az egyediek
- Hagyjuk el a megszokott köretet – cseréljük le vagy együnk helyette salátát
- Kanálban a "piros energiabomba"