A világ legdrágább ételei (I.)
A gazdag és híres emberek pénztárcáját megcélzó luxuscikkek közül, az ételek sem hiányozhatnak. Az átlagember nehezen tudja elképzelni, miért kerülhet egy tojásrántotta ezer dollárba, ám a dúsgazdagok hajlandók megfizetni a sokszor nevetségesen túlárazott termékeket is. Vessünk hát egy pillantást, a világ legdrágább ételeire, és közben nézzük meg, a éttermeiben melyek a legdrágább ételek és italok. Amik a felsoroltak fényében már kifejezetten olcsónak tűnnek…
Óriás olasz szarvasgomba - $216,000
Az eddig eladott legdrágább szarvasgombát egy magát megnevezni nem kívánó Hong-Kong-i vevő vásárolta meg 210,000 dollárért. Ez a rekord azonban hamarosan megdőlhet, amint eladják az előbb említett szarvasgomba „kihívóját” 216,000 dollár fejében. Az eredetileg Olaszország területéről származó, 1,5 kilós fehér szarvasgombát, a tervek szerint 150,000 euróért kínálják eladásra egy Makaón megrendezésre kerülő jótékonysági aukción.
Barabás Étterem "luxus" ajánlatai | |
---|---|
Étel | |
Bélszín steak füstölt paprikamártással vargányás rösztivel, parajpürével | 4000.- |
Ital | |
Dereszla Tokaji Aszú 5 puttonyos | 12000.- |
Almas kaviár - $25,000
Az egyedülállóan fehér színű Almas kaviárt, a matuzselámi kort is megélő tokhalfélétől, a belugától nyerik. Az akár két méter nagyságúra megnövő beluga, 20 év alatt éri el az ivarérettséget. Egyesek szerint, minél öregebb a hal és fehérebb színű a kaviár, annál tökéletesebb az íze. A rendkívül drága iráni Almas kaviárt 24 karátos arany dobozkákban árulják, 100 gramm ára 2000 dollár. Valószínűleg a londoni Caviar House & Prunier az egyetlen hely, ahol „kilóra” is árulják. Itt egy kiló, 24 karátos arany konzervdobozba csomagolt Almas kaviár ára elérheti a 25000$-t.
Belga Étterem és Söröző "luxus" ajánlatai | |
---|---|
Étel | |
Rózsaborsos bélszínjava roston keserűcsokival, erdei gombás-vörösboros mártással, sült burgonyhordókkal, szalonnás babrőzsével | 4990.- |
Ital | |
Thummerer Vili Papa Cuvée 2003 0,75l | 13990.- |
Yubari sárgadinnye - $20,000
A rendkívül drága japán sárgadinnye két, eddig legszebbnek ítélt példányát egy ajándéküzlet és halétterem tulajdonos vásárolta meg. Az árak 6000 yentől-15000 yenig is elmehetnek (az USA-ban 60-150 dollár), de a legszebbek ára akár 200 amerikai dollárt is lehet. A rekordot egy 2008-as árverésen 2 millió yenért (20000 $) elkelt yubari sárgadinnye tartja.
Garda Pizzéria és Étterem "luxus" ajánlatai | |
---|---|
Étel | |
Bélszínsteak libamájjal, baconnal, sonkával, paradicsommal, paprikával, mozzarellával grillezve, színes rizzsel, párolt zöldségágyon, burgonyakoronggal, juhtúrós mártással | 3990.- |
Ital | |
Asti Riccadonna | 3500.- |
Rothschild rakott pite, Anglia A klasszikus vagdalthús-borsó párosítást – az észak-nyugat angliai Lancashire-ben található Fence Gate Inn-ben – felváltotta a wagyu marhahús és a matsutake gomba. Kétséges, hogy a helyi pásztorok valaha is hallottak volna az olyan hozzávalókról, mint a fekete szarvasgomba, amit 1982-es Chateau Mouton Rothschild Bordeux-ban pácoltak. És mert a világ legdrágább pitéjének koronára is szüksége van, ehető aranylevelek díszelegnek a fogás tetején. Spencer Burge séf és Kevin Kelley menedzser egy terebélyesebb változatot is tervez, amit partikon szolgálnának fel. Ár: 15 700 dollár (kb. 3 600 000 Ft) vagy: 1900 dollár/szelet (kb. 440 000 Ft/szelet) |
Wagyu marha steak – $2800
A wagyu az exporttilalom alatt lévő japán kobei marha utántenyésztett változata. Az egyedülállóan finom, lágy hús titka az állatok tartási körülményeiben rejlik. A marhákat naponta masszírozzák és sörrel itatják. Ha megteheti, ne hagyja ki a New -York-i Craft éttermet, ahol egy Wagyu marha steakért akár 2800 dollárt is elkérhetnek.
Régi Posta Étterem és Fogadó "luxus" ajánlatai | |
---|---|
Étel | |
Füstölt tarja szeletek lilahagymás juhtúróval pirítva, lepcsánkára halmozva | 1890.- |
Ital | |
Tokaji Aszú 5 puttonyos 0,5l | 4890.- |
-MM- edibleblog.com -K.A.- forbestraveler.com |
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben