Egymás szépségének kiemelése - sör-étel párosítások

Az étel mellé a megfelelő ital ajánlása nem kis kihívást jelent manapság. A kreatív szakácsok ételkölteményeket varázsolnak tányérunkra hatalmas ízorgiát megidézve a legkülönbözőbb, olykor látszólag össze nem illő alapanyagokból. Az italokból számtalan minőséget, megannyi ízt élvezhetünk. A közös bennük, hogy megtapasztalásuk után az általuk okozott öröm szubjektív, ezért, aki teheti kísérletezzen, aki pedig majdnem biztosra akar menni, azok kérjék ki a felszolgálók tanácsait. Így tettem én is, Szilárd Attilát, a Belga Étterem műszak vezetőjét kérdeztem a belga sörök és az ételek viszonyáról.

 

 

Sör-étel párosítás, tegyenek próbát

Vannak vendégek, akik az étkezés teljes ideje alatt a jól megszokott, kedvelt sörükre esküsznek, mások 2-3 féle itallal is megörvendeztetik magukat. Mi most arra buzdítjuk Önöket, hogy tegyenek próbát a sör-étel párosítással, fogásaik párjául válasszanak egy belgát! Az alábbi ajánlásokat a sokéves tapasztalat és a vendégek ízlése szülte.

„A hideg előételekhez, mint a hideg libamájhoz, a bélszín carpacciohoz remekül passzol a más ízvilággal össze nem keverhető Leffe Blond, vagy a külföldi diákok által különösen kedvelt Stella. A levesekhez jellemzően nem szoktunk sört ajánlani, de a tartalmas, pikáns ízű talicskás ragulevesünkhöz is jó eshet pár kortynyi folyékony kenyér. A meleg előétel kategóriában toplistás ricotta túróval töltött sós palacsintához az apátsági sörfőzde „alkotását” az Orvelt ajánlanám a maga csodásan friss illatával vagy a sötét rézszínű 8 %-os alkoholtartalmmal bíró Pauwel Kwakot. A rosera sütött, kívül ropogós, karamellizált almacikkel megbabonázott kacsamellhez a krémes textúrájú, alapvetően savas ízvilágú Chimay Rouge jól harmonizál karamelles illatával. A csirkeételekhez a háromszori komlózással utánozhatatlan itallá nemesült, testes Duvel kiváló választás. A „méz ízű”, magas alkoholtartalmú – 8 % -, csatos üvegbe palackozott Barbár sör a szintén mézben úszó kukoricás bundába rejtett pulykamell remek társa lehet.” – osztotta meg velünk Attila.

 

A magyar konyha feelingjét adó csülök és oldalas mellé egy korsó sör mondhatni „tartozék”, olyannyira, hogy még gasztronómia rendezvényt is szerveznek ünneplésükre. Népszerűségük a Belga Étteremben is töretlen, s mellettük nemcsak ételkísérőként lehet jelen az aranyló folyadék, de hozzávalóként is fűszerezi például az omlósra sült oldalast. S, hogy egy szép darab húshoz mit illik fogyasztani? Az étterem vendégei a csapolt Leffe-t, a La Trappe Dubel és Tripple-t választják.

 

 

Az étlap ínyenceknek szóló részében igen különleges fogásokkal szembesül az étteremlátogató. A hosszú idő óta terítéken szereplő rozmaringgal pácolt báránykaraj, vagy az éttermekben ritkaságnak számító – bélszínt és hátszínt magába foglaló – T-bone steak mellé egy igazán különleges sörital dukál. A mennyei harmóniához érdemes kísérletezni az egymást kiegészítő karakterekkel, vagy a kontrasztba állító ízekkel.

 

A desszertek esetében az édes zamatokat hozzák egyensúlyba, ne hagyják, hogy az utolsó fogás elnyomja sörük aromáját. A gyümölcsösen könnyű Floris Garden Apple vagy Mongozo Banana méltó befejezése lehet a lakomának.

 

 

Exlkuzívan szervírozva

A csapolt ital rajongói egyszerűen nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy ne tegyenek próbát egy saját csapolásnak lehetőséget biztosító sörgömb vagy sörzsiráf „birtokba vételének”, s lássuk be, az élményen túl az asztalon ágaskodó tartály tekintetet vonzó látványt nyújt. „A csapolt sörök bármelyikét tudjuk sörgömbbe vagy sörzsiráfba szervírozni, szívesen fogyasztják italukat ebből baráti társaságok, de gyakran használjuk rendezvények alkalmával is" – mondta Attila.

 

 

Csapolt sörök
Stella Artois
Leffe Blond /Dark
Hoegaarden White
Belle-Vue Kriek
Heineken

 

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics