Ezt meg lehet enni?
A tányér szélén, az ételen, vagy körülötte csücsülő díszítés láttán az emberben felmerül a költői kérdés: Ezt meg lehet enni? Persze, ilyen kérdés nem is hangzik el, egyrészt mert ami a tányéron csábít az ehető, másrészt teljesen természetes, hogy a vendég elé kerülő étel egy csodás kompozíció. A Barabás Étterem ételeiről készült fotókat nézve, késztetést érez az ember, hogy felkerekedjen, és mihamarabb rendeljen.
Az ételt és díszítését nemcsak a szánkkal, de már a szemünkkel is faljuk, a porcelánon rafináltan elrendezett étkek harmónikus látványa gerjeszti a kulináris élvezet iránti vágyat. Az ételdekoráció fokozza az élvezeti értéket, étvágygerjesztőbbé, tetszetősebbé teszi a tányéra valót. A díszítésre használt anyagnak ízben, színben illenie kell az ételhez, s kerülni kell a zsúfolást, túldíszítést. A kreatív szakácsnak csak fantáziája szabhat gátat, az étlap fogásai a konyhaművészet gasztronómiai esztétika megnyilvánulásai.
Konfitált császár velőropogóssal, zelleres burgonyatortával, sárgaborsópürével
Parasztsonkában sült sertésszűz gyöngyhagymás malacfülraguval vargányás rösztivel, zöldborsópürével |
Hízott kacsacomb libatepertős káposztás csuszával
Aszalt paradicsomkéregben sült csirkemell kecskesajtos polentával, cukkiniraguval |
Manapság a legtöbb étteremben az étel fő alkotóelemei a tányér közepére kerülnek, köréje pedig a díszítőelemeket helyezik el. A hagyományos módon tálalt étel esetében, hogy jobban kézre essen a vágnivaló, a tányér jobb oldalára rakják, ami jellemzően a húsétel. A köret a tányér bal felső széle felé, a mártás a hús és a köret közé kerül.
Ízléses elhelyezéssel, a színes „kiegészítőkkel” megtűzdelt ebéd vagy vacsora nemcsak finom falatokkal örvendeztetnek meg bennünket, de általuk az étkezések a mindennapok gyöngyszemei is lehetnek.
Köszönet a csodás képekért Gálik Juditnak.
(2012-05-02)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben