Ezt meg lehet enni?

A tányér szélén, az ételen, vagy körülötte csücsülő díszítés láttán az emberben felmerül a költői kérdés: Ezt meg lehet enni? Persze, ilyen kérdés nem is hangzik el, egyrészt mert ami a tányéron csábít az ehető, másrészt teljesen természetes, hogy a vendég elé kerülő étel egy csodás kompozíció. A Barabás Étterem ételeiről készült fotókat nézve, késztetést érez az ember, hogy felkerekedjen, és mihamarabb rendeljen.

 

Az ételt és díszítését nemcsak a szánkkal, de már a szemünkkel is faljuk, a porcelánon rafináltan elrendezett étkek harmónikus látványa gerjeszti a kulináris élvezet iránti vágyat. Az ételdekoráció fokozza az élvezeti értéket, étvágygerjesztőbbé, tetszetősebbé teszi a tányéra valót.  A díszítésre használt anyagnak ízben, színben illenie kell az ételhez, s kerülni kell a zsúfolást, túldíszítést. A kreatív szakácsnak csak fantáziája szabhat gátat, az étlap fogásai a konyhaművészet gasztronómiai esztétika megnyilvánulásai.

 

 

Konfitált császár velőropogóssal, zelleres burgonyatortával, sárgaborsópürével

 

 

 

Parasztsonkában sült sertésszűz gyöngyhagymás malacfülraguval vargányás rösztivel, zöldborsópürével

 

Hízott kacsacomb libatepertős káposztás csuszával

 

 

Aszalt paradicsomkéregben sült csirkemell kecskesajtos polentával, cukkiniraguval

 

Manapság a legtöbb étteremben az étel fő alkotóelemei a tányér közepére kerülnek, köréje pedig a díszítőelemeket helyezik el. A hagyományos módon tálalt étel esetében, hogy jobban kézre essen a vágnivaló, a tányér jobb oldalára rakják, ami jellemzően a húsétel. A köret a tányér bal felső széle felé, a mártás a hús és a köret közé kerül.

Ízléses elhelyezéssel, a színes „kiegészítőkkel” megtűzdelt ebéd vagy vacsora nemcsak finom falatokkal örvendeztetnek meg bennünket, de általuk az étkezések a mindennapok gyöngyszemei is lehetnek.

 

Köszönet a csodás képekért Gálik Juditnak.

 

(2012-05-02)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics