Feldob és levesz a lábadról - kávéköltemények a Leroyban

.

Egy átlagos kávéfogyasztó naponta 1-2 csésze koffeinbombát iszik, egyet a reggeli készülődés közben, egy másikat pedig munkahelyén vagy kávézóban. A minőségi kávék megjelenésével nemcsak a zamatos espressok iránti igény nőtt meg, de a látványra is sokat adó vendéglátóhelyek a kávézás művészi szintre emelését célozták meg. Debrecenben egy ilyen hely a Leroy Cafe és Étterem, ahol nemcsak szépséges kávéalkotásokat kóstolhattam, de őszintén mondom, ilyen élvezettel még soha nem kortyoltam egyet sem.

A varázslatokat Berényi Julcsi készítette, s külön megkért rá, hogy tolmácsoljam Önöknek kolleganői Mezei Melinda és Ötvös Noémi is hasonlókra képesek.

 

 

Debreceni Éttermek: Mesélj egy kicsit magadról!

 

Berényi Julcsi: A szakiskola elvégzése után azonnal a vendéglátásban kezdtem el dolgozni, majd a munka mellett szükségét éreztem az érettségi bizonyítvány megszerzésének is. A Leroy Cafe és Étteremben a nyitás óta dolgozom egy nagyszerű csapat tagjaként. Itt szerettem bele a kávékészítés művészetébe is, amihez nagyban hozzájárult az Étterem vezetősége és a Musetti kávénk beszállítója. Teljes mértékben kiélhetem kreativitásomat, ha például egy különlegesség megtetszik a neten, elkészíthetem, megosztom a kollegákkal, és ha mindenki elégedett vele, felkerülhet a következő kávélapra.

 

Mézeskalács Latte

 

D.É.: Említetted, hogy a Leroyban kerültél közelebbi kapcsolatba a kávékkal.

 

B.J.: Igen, az előző két munkahelyemen nem kapott olyan kiemelt hangsúlyt, de itt a Leroyban – lévén kávézó is – elmaradhatatlanok a csodás feketék és változataik. A Szamila Kft. minőségi termékein túl képzésben is részesít bennünket a trendeknek megfelelően, valamint rendszeresen felügyeli, hogy csakis elsőosztályú ital kerüljön a vendég elé: ellenőrzi a kávégép adagolóját, szűrőjét, a víz hőmérsékletét, mert a lefőtt feketének pici habbal, párducmintával kell rendelkeznie.

 

Cappuccino

 

D.É.: A kávénak számos elkészítési módja létezik…

 

B.J.: Sok kávé alapja az espresso, egy adag úgy 30 ml, a ristretto ehhez képest sötétebb és töményebb főzet, kb. 20 milliliternyi egy kis csészében. A tejjel kombinált feketék egyike a café latte, melyben a tej összekeveredik a kávéval, homongén italt adva. A caffé latte machiato tejes kávé, tejhabbal a tetején, a macchiato pedig espresso tejhabbal.

 

D.É.: Milyen a jó tejhab, melyre a motívumok kerülnek?

 

B.J.: Tulajdonképpen mi nem is habot, hanem tejkrémet készítünk, melynek buborékmentesnek és megfelelően keménynek kell lennie, hogy szépen lehessen rá rajzolni, ezért a tejet éppen csak addig gőzölöm, míg szépen megemelkedik, hőmérsékletét a rozsdamentes acél edényen keresztül a kezemmel ellenőrzöm. Az eredmény selymes, fényes, tartós, édes tejkrém.

 

Velvet kávé

 

D.É.: A Leroyba betérők többek között rosetta, szív díszítéssel ihatják cappuccinojukat vagy macchiatojukat…

 

B.J.: A tejhab művészete a latte art. Sokat kell gyakorolni, az előbb említett képzés keretében havonta több órán át foglalkozunk a motívumok rajzolásával, a trendek megismerésével. A munkatársaim kávéján tesztelem, csiszomolom ügyességem, hogy a vendég elé már szemet gyönyörködtető kávécsoda kerüljön. Igyekszem személyre szabott alkotást készíteni, például kisgyerekes anyukáknak cica, virág, pároknak szív mintát adok ki, majd figyelem a reakciójukat. Jó érzés, hogy tetszik az italom és visszajönnek ugyanazért a mintáért.

 

Cafesino

 

D.É.: Ahány ember, annyi ízlés, de úgy gondolom sokmindenkinek van egy olyan kedvenc feketéje, ami ízesítéssel készül.

 

B.J.: Számos módon fokozhatjuk a kávé ízét. Egyrészt finom szirupokkal: mandulás, karamellás, kókuszos, madártejes, csokis, mogyorós és még sorolhatnám. Pár csepp alkohollal, megalapozva egy jó kis estét, illetve csokival, fagyival például. Ezeket az kávékölteményeket – természetesen mintázott tejhabbal – különösen a fiatalok, a nők kedvelik. A téli estéken, hamar sötétedő délutánokon igazán jól esik egy pohárral.

 

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics