Fokhagyma helyett
A Barabás Étterem gombásza egy különleges, fűszer kategóriába tartozó gombával állított be a konyhára, mellyel pályafutása alatt még csak egyszer találkozott. A sötéttönkű fokhagymagomba (Marasmius alliaceus) beszerzéséhez állítólag nagy szerencse kell, mert a korhadó bükkavarban megbújó gomba ritka fajnak számít. Méretében és alakjában a mezei szegfűgombához hasonlít, kalapja krémes-barnás színű, tönkje vöröses barna. Az igazi ínyencek nagy becsben tartják, és a legkülönfélébb ételekhez használják fel ízesítőként fokhagyma helyett.
A fokhagymagomba kalapja, ahogy neve is mutatja, intenzíven fokhagymaszagú és ízű. Vékony, kecses termetű gomba, melyet használhatunk pástétomokhoz, rántottához vagy ragulevesekhez. Elek Richárd, a Barabás Étterem séfje szerint nagyon jól illik füstölt kecsegével tálalt, bársonyosan krémes parajleveshez, de tehetjük húspácba, zöldséges rizottóba vagy egyszerűen az olivaolajos üvegcsénkbe, hogy kellemes aromáját átadja.
Ha a debreceni piac második emeletén standoló gombászoktól sikerül beszereznünk ezt a különleges fűszert, akkor vagy használjuk fel azonnal, vagy szárítsuk ki. Papírtörlőre helyezve tegyük a lakás azon részére, ahol nap nem éri. Pár nap múlva tegyük steril üvegcsébe, és sötét, száraz helyen tároljuk.
Csak gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Ha saját magunk szedjük a gombát, mindenképpen vizsgáltassuk be! Ezt többnyire térítés mentesen megtehetjük a piacokon és egyéb gombavizsgáló helyeken.
Tekintse meg a Barabás Étterem étlapját, melyen egy különleges gombaleves, a vadgomba cappuccino is szerepel!
|
kapcsolódó cikkek
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Süt, krémez, bevon, farag – tortacsodák születnek a Barabásban
- Profi és amatőr fakanálforgatók az Önök ízlésére!
- A csokoládé randevúja borral és málnával a Barabás Étterem tányérján
- „A vendégek hálásak, ha foglalkozunk velük”
- Mesterek és tanítványaik a 11. Debreceni Pulykanapokon
- Egy este, ahol az ételeké és a boroké volt a főszerep
- Hadüzenet a Barabásban: eltűnnek a megszokottak, jönnek az egyediek
- A szeretet és szerelem szép napja - február 14.
- Magyar hegyek termései a Barabás Étteremben