Fokhagyma helyett

A Barabás Étterem gombásza egy különleges, fűszer kategóriába tartozó gombával állított be a konyhára, mellyel pályafutása alatt még csak egyszer találkozott. A sötéttönkű fokhagymagomba (Marasmius alliaceus) beszerzéséhez állítólag nagy szerencse kell, mert a korhadó bükkavarban megbújó gomba ritka fajnak számít. Méretében és alakjában a mezei szegfűgombához hasonlít, kalapja krémes-barnás színű, tönkje vöröses barna. Az igazi ínyencek nagy becsben tartják, és a legkülönfélébb ételekhez használják fel ízesítőként fokhagyma helyett.


A fokhagymagomba kalapja, ahogy neve is mutatja, intenzíven fokhagymaszagú és ízű. Vékony, kecses termetű gomba, melyet használhatunk pástétomokhoz, rántottához vagy ragulevesekhez. Elek Richárd, a Barabás Étterem séfje szerint nagyon jól illik füstölt kecsegével tálalt, bársonyosan krémes parajleveshez, de tehetjük húspácba, zöldséges rizottóba vagy egyszerűen az olivaolajos üvegcsénkbe, hogy kellemes aromáját átadja.

 

 

Ha a debreceni piac második emeletén standoló gombászoktól sikerül beszereznünk ezt a különleges fűszert, akkor vagy használjuk fel azonnal, vagy szárítsuk ki. Papírtörlőre helyezve tegyük a lakás azon részére, ahol nap nem éri. Pár nap múlva tegyük steril üvegcsébe, és sötét, száraz helyen tároljuk.

 

Csak gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Ha saját magunk szedjük a gombát, mindenképpen vizsgáltassuk be! Ezt többnyire térítés mentesen megtehetjük a piacokon és egyéb gombavizsgáló helyeken.

 

 

Tekintse meg a Barabás Étterem étlapját, melyen egy különleges gombaleves, a

vadgomba cappuccino is szerepel!

 

 

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics