Ha nem elég a Mikulás-csomag tartalma…

December 10-én Debrecenben a Kossuth téren, a Város Karácsonyfájánál Joulupukki meglátogat bennünket, érdemes tehát arra járni! Azok pedig, akiknek a finn Mikulással való találkozás után újabb élményekre van szükségük, és a Mikulás-napi ajándékcsomag tartalmát is keveslik (vagy már aznap este elfogyasztották, amikor megkapták), látogassanak el ezen az estén (december 10-én pénteken) a Semann Étterembe: a vállalkozó szelleműeknek itt újabb alkalmat kínálnak a Mikulás megünneplésére. „Verseny az étellel” címen ugyanis „Mikulás napi kajacsatát” szerveznek.

 

Bizonyára sok kisgyerek – és felnőttek is – várják már december 6-át, pontosabban az azt megelőző éjszakát: amikor a Mikulás érkezik. A csizmák este kitisztítva az ablakba kerülnek, reggelre pedig kiderül, ki volt jó az elmúlt évben – az ő jutalma sok-sok finomság lesz; és ki volt rossz – nekik a virgács jár.

 

A legenda szerint élt Myrában (a mai Törökország területén) egy szegény ember, aki három leányát a pénztelenség miatt nem tudta kiházasítani. Miklós püspök megszánta őket, és segíteni szeretett volna rajtuk, ezért három éjszaka minden alkalommal egy kis zacskó aranypénzt helyezett el a szegény ember ablakában. Szemérmességből vagy szerénységből szerette volna titokban tartani jócselekedetét, ám a harmadik éjjel a szegény ember megleste a jótevőt, így derült fény kilétére. Miklós a köszönetre csak annyit felelt: „Egyedül Istennek tartoznak köszönettel”. A legenda kapcsán terjedt el december 6-án, Miklós napján az ajándékozás szokása. A hagyományok az utóbbi évtizedekben nagy változásokon mentek keresztül, elsősorban a globalizáció, a fogyasztói társadalom és a reklámok hatására. Míg régen a Mikulás a mennyből figyelte az embereket, és angyalok, manók, krampuszok segítették, ma már Lappföldön él és rénszarvasok húzta szánon közlekedik.

 

 

A különböző európai országokban más-más formában jelenik meg az ajándékozás szokása, így nehéz volna kibogozni, melyik hagyomány honnan ered pontosan, és mi mire volt hatással. A spanyol kisgyerekek a napkeleti bölcsektől várják az ajándékot, az olaszokat egy boszorkány, a Befana ajándékozza meg január 6-án (karácsonykor a Babbo Natale, azaz a Karácsony Apó érkezik), Oroszországban pedig Fagy Apó hozza a finomságokat. Az Igazi Mikulásnak azonban legtöbben a Lappföldön, Rovaniemi-ben élő Joulupukkit tekintik, akinek honlapja (www.santaclaus.fi) sok érdekes információt, dalt, barkácsolnivalót tartalmaz, ráadásul éjjel-nappal szemmel tarthatjuk a piros ruhás ősz szakállast a webkamerákon keresztül. December 10-én azonban ne az internetes oldalon, és ne is Lappföldön keressük őt, hanem jóval közelebb: Debrecenben a Kossuth téren, a Város Karácsonyfájánál: Joulupukki ugyanis ezen a napon meglátogat bennünket, érdemes tehát arra járni!

 

Azok pedig, akiknek a finn Mikulással való találkozás után újabb élményekre van szükségük, és a Mikulás-napi ajándékcsomag tartalmát is keveslik (vagy már aznap este elfogyasztották, amikor megkapták), látogassanak el ezen az estén (december 10-én pénteken) a Semann Étterembe: a vállalkozó szelleműeknek itt újabb alkalmat kínálnak a Mikulás megünneplésére. „Verseny az étellel” címen ugyanis „Mikulás napi kajacsatát” szerveznek.

 

Ondi Tibor étteremvezető

 

Szerettünk volna valamit kitalálni Mikulás nap, karácsony alkalmából. Mivel ez az időszak egyébként is a lakomázásról szól, adta magát az ötlet, hogy az étlapon szereplő „királyi lakoma” elnevezésű 4 személyes bőségtál köré szervezzünk egy programot. – mondja Ondi Tibor, a Semann étteremvezetője – Amikor terveztük ezt az ételt, elképzeltük, hogy egy 4 fős társaságnak mi lehetne bőséges lakoma. Miután megvolt a terv és elkészült egy adag, rádöbbentünk, mennyire hatalmas is valójában. Ekkor jött az ötlet, hogy az étlapra úgy kerüljön fel, hogy amennyiben a 4 fős társaság elfogyasztja az utolsó morzsáig a teljes tál tartalmát, úgy az étterem állja a királyi lakoma költségét. Az étlapon és a honlapunkon ez úgy szerepel, hogy „versenyezz az étellel, a Mi számlánkra”, ezért sokan kérdezik, hogy  az akció csak most érvényes, vagy állandó az étlapon? Az ajánlat természetesen állandó, de innen jött a versenyeztetés ötlete.”

 

És hogy hogyan fog zajlani a verseny?

December 10-én péntek este olyan 4 fős csapatokat-társaságot várunk, akik szeretnének megmérkőzni a királyi lakomával és egymással is. A nevezési díj a tál ára, azaz 13600 Ft. Természetesen kortól és nemtől függetlenül nevezhet bárki, aki elég jó étvágyúnak tartja magát. Az elfogyasztásra 3 óra áll rendelkezésére minden csapatnak, melyet az asztaloknál egy-egy műszer fog mérni. Az elindítást egy-egy kollégánk fogja hitelesíteni. Képtelenség volna minden csapatot egyszerre indítani, hiszen ekkora mennyiségben nem tudnánk minden tálat frissen felszolgálni. Az a csapat, aki elkészült, jelez, ekkor leállítjuk az órát. Az est végén derül ki, ki lesz a nyertes: az a 4 fő, aki a legrövidebb idő alatt fogyasztotta el a lakomát, 40000 Ft-tal lesz gazdagabb.”

 

 

A feladat nem könnyű, a korábbi vendégek között ugyanis csak egy csapat volt, akik alig hagytak valamit – teljesen „elpusztítani” a tálat tehát nekik sem sikerült… Aki szeretne részt venni, érdemes minél hamarabb jeleznie az étterem felé, ugyanis már most van néhány jelentkező csapat. A limitet az étterem befogadóképessége határozza meg, szeretettel várnak mindenkit!

 

Emlékeztetőül álljon itt a királyi lakomán szereplő fogások listája. Ugye még végigolvasni is laktató?

 

1 egész csülök szeletelve

4 szelet rántott sertésborda

2 egész kacsacomb

4 szelet párizsi csirkemell

4 db fűszeres csirkecomb filé roston

10 db rántott gombafej

4 adag steakburgonya

5 adag párolt rizs

4 adag párolt káposzta

4 db szalonnataréj

4 db kolbászrózsa

 

 

(-janetonic-)

(2011-12-05)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics