Télies ételek, magyaros ízvilág és édes élvezet – Étlapfrissítés történt a Pálma Étteremben
Gyerekkorom óta egyik kedvenc édességem a somlói galuska, amit sokan, sokféleképpen készítenek el. Jómagam természetesen azt szerettem, amit édesanyám tett az asztalra, viszonylag sűrűn, mert ez volt a család egyik kedvence, de manapság sem áll a hűtőben egy napnál tovább. Éttermekben járva gyakran rendelem ezt a desszertet, mert mindenhol más ízzel találkozok. A Pálma Étterem somlóija egyértelműen az ellenállhatatlan kategóriába került bele. Puha piskóta, picit rumos meggy, finom baracklekvár, gyümölcsdarabok, tejszínhab, az elmaradhatatlan csoki öntet és garantált a mennyei élvezet. Az étlap frissítésével ez is felkerült a palettára, több más ínycsiklandozó falatokkal együtt. Egy jó hangulatú beszélgetés közepette Kövér Sándorral, a Pálma Étterem séfjével végignéztük, melyek az új ételek, hogyan készülnek és milyen ízvilágra számíthatunk, ha ezek közül választunk.
„Téliesebb ételek kerültek fel az étlapra, és magyarosabb irányba indultunk el. Ezzel egyrészt a magyar vendégeket szeretnénk kényeztetni, másrészt pedig a külföldi diákokat megismertetni a hazai ételekkel.” Így foglalta össze Sándor az alig pár napja életbe lépett étlap megváltozásának célját.
Cikkünkben kiemelünk néhányat a 22 újdonság közül, de előre figyelmeztetünk mindenkit, hogy olvasás közben egész biztos beindul a nyálelválasztás, ezért az utolsó sor alatt feltüntettük az étterem elérhetőségét egy lehetséges asztalfoglalás miatt.
A szendvicsek közé bekerültek a panninik, az előételek közé pedig egy húsmentes étel:
Panninik: csirkés, sonkás-áfonyás, vagy serrano & antipasti fajták közül választhatnak a vendégek. Ez nem más, mint kettévágott bagett, különböző zöldségekkel megtöltve és összesütve. Leginkább azon diákok körében közkedveltek, akik tanulni, internetezni térnek be az étterembe és közben harapnának valamit – tudtuk meg a séftől.
Kakukkfüves, póréhagymás tejfölben pácolt mozzarella golyók szárított paradicsomos tojáskrémmel, rozskenyérrel: főként a vegetáriánusoknak akartak kedvezni ezzel a fűszeres étellel, ami nem más, mint joghurtban pácolt sajt, szárított paradicsomos tojáskrémmel, rozskenyérrel tálalva.
Különlegességgel bővült a levesek választéka:
Muskotályos mandulakrémleves szőlőzselével: Az alaplé tejes-tejszínes és őrölt mandulát tartalmaz. „Olyan íze van, mint a marcipános szaloncukornak, a muskotálytól pedig enyhén savanykás. Kicsit a karácsonyi ízvilágra emlékeztet” – jegyezte meg Sándor.
A főételek között sok lett az újdonság:
Tanyasi kakas toroskáposzta: azért pont kakas, mert intenzív ízű a húsa. Van benne kakascomb, zúza, taréj, mindez savanyú káposztából elkészítve. Ez egy hagyományos magyar étel, és a káposzta zsírégető hatása miatt kifejezetten fogyasztó hatású.
Csirke escalop (rántott csirkemell paradicsommal, gombával, sajttal grillezve, burgonyapürével, tökmagolajos friss salátával) |
Csirkemell kasmir korma curry szószban, jázminrizzsel: indiai specialitás, melynek a korma curry fűszerkeverék az alapja. Ezt meghatározott fűszerekből keverik össze az indiaiak. Picit savanykás ízhatású, kurkumás, paradicsomos jellegű, sűrű, ragus csirke.
Indiai massala bundában sült csirkemell, mentás joghurtos uborkasalátával, jázminrizzsel: tandori fűszerkeverékkel készült párizsi massza, benne csirkemell sült hagymával megsütve.
Mézes mustáros sonkával, sajttal kaliforniai paprikával töltött jércemell szezámmagos bundában, jázminrizzsel és fűszeres cikkburgonyával: mézes mustárban pácolt sertéssonka, sajt, kaliforniai paprika jércemellbe töltve, szezámmagos bundában panírozva, kisütve, vegyes körettel és fűszeres héjas stake burgonyával a tányéron.
Baconos tócsniban sült jércemell szalagok füstölt sajtos mártogatóval, jázminrizzsel: csirkemell baconszalonnába tekerve, tócsniba mártva, kisütve és van hozzá egy füstölt sajtos mártogató.
Csirke escalop: ez a rántott csirke felturbózott változata. Csirkemell rántva, kisütve, amire fokhagymás petrezselymes gombaragu, koktélparadicsom, valamint grillezett mozzarella sajt van ráhalmozva. Mindehhez tökmagolajos saláta, valamint burgonyapüré dukál, a végeredmény pedig azon kívül, hogy dekoratív, mutatós még finom is.
Sült hekk répás cézársalátával, hasábburgonyával: korábban kenyérsalátával szerepelt az étlapon, amit nagyon szerettek a vendégek, de most jön a tél, így hasábburgonyával és olyan cézársalátával kínálják, aminek egy plusz répasaláta van a tetején.
Fokhagymás parajjal sült lazacsteak parmezános, karfiolkrémes pennével |
Fokhagymás parajjal sült lazacsteak: sült lazac, rajta szezámmagos spenót, parmezános karfiolkrémes pennével.
Kolozsvári cigánypecsenye burgonyapürével, hagymasalátával és pecsenyelével: egy nagy szelet fokhagymás tarja megsütve, amire sült tükörtojás, és kakastaréj kerül kolozsvári szalonnából.
A desszertek három finomsággal gyarapodtak:
Meggyes őszibarackos somlói galuska: hagyományos somlói galuska meggyes piskótával, gyümölccsel, baracklekvárral, tejszínhabbal megspékelve.
Csokoládéfagylalttal töltött profitterol, karamellöntettel, tejszínhabbal: képviselőfánk csokoládé fagylalttal megtöltve és karamellöntettel leöntve.
Madártej mogyorókrémes tojáshabbal: édes élvezet az érzékeknek. A tojáshab is mogyorókrémet tartalmaz, de meg is van locsolva mogyorókrémmel.
Somlói galuska |
És hogy mit ajánl a séf? Muskotályos mandulakrémlevest, fokhagymás parajjal sült lazacot parmezános karfiolkrémes pennével, desszertnek pedig somlói galuskát.
Pálma Étterem elérhetősége:
4028 Debrecen, Simonyi út 44.
Asztalfoglalás: (52) 454-770
(2012-11-11)
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 2. rész
- Hűsítők a tányérból
- „Azért vannak a jó barátok...”
- Halas fogások indiai módra
- Könnyű és ízletes saláták ebédre, vacsorára
- Mulard kacsamell, tequilás bélszínsteak, rizlinges lazacfilé – megújult a Belga étlap
- Van ami megy, van ami marad és jönnek az újak!