Hogyan rendeljünk bort egy étteremben?
Egy jó étteremben minden borivó megtalálja a maga borát, a kezdőktől a valódi szakértőkig. Minél precízebben kommunikáljuk a felszolgálónak vagy sommelier-nek az igényeinket, annál nagyobb eséllyel fogunk olyan bort kapni, amilyet szeretnénk.
A Paripa Csárda remek magyaros ételeihez nem nehéz bort választani, de ha bizonytalanok vagyunk a felszolgálók készséggel állnak szolgálatunka. Kedvcsinálónak az étlapjukon is szereplő két „markáns” fogásukhoz is ajánlunk borokat…
1. Gondoljuk ki előre, hogy milyen ételhez szeretnénk párosítani a bort. Tudjunk meg többet annál, hogy vöröset vagy fehéret akarunk inni; gondoljunk az évjáratra, arra, hogy könnyű vagy nehéz fogást szeretnénk-e enni, és hogy mennyit szándékozunk költeni.
2. Nyugodtan beszélgessünk a felszolgálóval vagy a sommelier-rel. Azért van ott, hogy segítsen a legjobb döntést meghoznunk, az adott árkategórián belül.
3. Tanuljuk meg a szakkifejezéseket. Lehetőleg precízen beszéljünk a sommelier-rel, hogy a lehető legpontosabban megértse, mit szeretnénk. (Például: „Szeretnék egy bort, ami megállja a helyét a szarvashús mellett, ami nem túl savas és 4000 Ft alatt maradnék üvegenként.)
A Paripa Csárda egyik emblematikus ételéhez, a
"Kemencés csülökhöz"
remekül illik a "ház bora"!
4. Tanuljuk meg a borokhoz kapcsolódó jellemzőket: gyümölcsös, füstös, strukturált, citrusos, krémes, ragyogó, pezsdítő, telt, stb.
5. Osszuk meg véleményünket és érdeklődési körünket a sommelier-vel. Szeretnek a borok bonyolultságáról beszélni, még az amatőrökkel is.
6. Ha jó étteremben járunk, nyugodtan bízzuk a döntést az étterem csapatára. Biztosan profik.
Extra információk:
- Ne habozzunk megosztani szakértelmünk szintjét a borszakértővel. Egy profi segíteni akar majd, hogy megértsük, mit és miért rendeljünk. Semmi baj nincs azzal, hogy nem értünk a témához.
- Az éttermi vendégek 95 százaléka a borválasztást az étteremre bízza.
A frissen sült, forró és ropogós csörögéhez
természetesen édes bor dukál!
- Szabályozzuk a bor mennyiségét a poharunkban. Ahhoz, hogy jobban megértsük a bor komplexitását, egyszerre csak kis adagokat töltsünk a boros pohárba.
- Kutassunk egy kicsit a borok után, amik felkeltették a figyelmünket. Ha például olyan étterembe megyünk, ami az észak-olasz konyhára specializálódott, akkor jó ötlet lehet utána nézni, hogy milyen borok származnak ebből a régióból. Így még profibban választhatunk kiegészítőt a vacsoránk mellé.
(2011-09-30)
kapcsolódó cikkek
- Újborköszöntők és libavacsorák - Márton napi lakomák
- Nyári tábor a Paripa Csárdában
- Töltött káposzta, a magyar konyha esszenciája
- Borok és választások a Calicoban
- Borjú hetek a Play Pub House-ban
- Régi idők ételei - pacal, velő, borjúláb
- Melengető hangulat a pohárból – forralt bor, grog és forró csoki
- Miért pont a Paripa?
- Látványa festői, illata keleti és az íze…
- Kacsamáj, lacipecsenye, bárányragu – megújult a Pálma étlapja