Kulináris hagyományőrzők

Debrecen és környéke különleges földrajzi egység gasztronómiai szempontból. A sajátos mezővárosi, parasztpolgári kultúra gyökereit a mai napig nem lehet innen kikapálni, de hiszen miért is akarnánk?
Hiszen Debrecen épp ettől válik egyedivé ebben a kis országbaA hortobágyi pusztán a mai napig legelnek ősi háziállatfajták, mint a magyar szürke szarvasmarha vagy a pödröttszarvú rackajuh, és a várost körül vevő tanyákon még most is folyik a szarvasmarha , sertés, juh és baromfitenyésztés. Az utóbbi években megnövekedett a  kisüzemi sajttermelők és a tejfeldolgozók száma is.

A szupermarketek tömegkínálatai helyett mind a lakosság, mind az éttermek egyre többen választják a piacokon fellelhető friss, háztáji termékeket, és a kisüzemek által előállított  hús-és tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt.

A hajdúsági tájegység lakóinak étkezését a helyben megtermesztett növények és helyben nevelt állatok határozzák meg,  ehhez a viszonyokhoz alkalmazkodnak a helyi éttermek, vendéglátóhelységek is, melyek étlapján  számos régi és új változatban kínálják a régi pásztorok és cívisek világát megidéző fogásokat.
Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos hortobágyi és debreceni étkezési kultúrára oly jellemző levesek, vastagételek, pörköltök és frissen sült házi és vadhúsok vannak túlnyomórészt jelen az étlapokon. Szinte egyetlen étlapról sem hiányzik a hortobágyi palacsinta, orjaleves, bográcsgulyás, marhapörkölt galuskával,a hajdúsági töltött káposzta, birka és borjúhúsból készült ételek,  az egyben sült csülök, és a bélszín számos változata. Desszertjeink között ízletes palacsinták, bélesek színesítik az egyébként nemzetközi kínálatot.

Éttermeink többsége nagy múltra tekinthet vissza, fennmaradásuk és folyamatos fejlődésük tanúsítja, hogy  a helyi igényeken túl  az ide látogató külföldiek és magyar turisták igényeinek is megkívánnak felelni.
Néhány étterem kimondottan nagy hangsúlyt fektet a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi diákok étkezési szokásainak kielégítésére, ezzel elősegítve, hogy a debreceni lakosság megismerje más kultúrák ételeinek alapanyagait és íz világát.
Minden vendéglátóhelységnek megvannak a saját specialitásai, a debreceniek ezeket jól ismerik, és ha megkérdezzük bárkitől, hogy hol mit érdemes megkóstolni, akkor a válasz ekképpen hangzik:
 

  • Garda Pizzéria és Étterem pizzái kihagyhatatlanok, mert a tulajdonos, aki a séf is egyben, saját kezével gyúrja a pizzatésztát
  • Pálma Étteremben mexikói, thai, olasz, görög, indiai, török, arab és magyar különlegességeket kínálnak
  • Barabás Étteremben isteni a marhahúsleves fartővel, reszelt tésztával, tormával
  • Viktóriában az asztalodnál flambíroznak bélszínt, csirkét, palacsintát
  • Lucullus Étteremben rántott borjúlábat kérj
  • Paripa Csárdában minden csütörtökön begyújtják a fa tüzelésű kemencét, és ami étel abból kijön, örökre beleivódik az emlékezetedbe.
     

kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics