Kulináris hagyományőrzők
Debrecen és környéke különleges földrajzi egység gasztronómiai szempontból. A sajátos mezővárosi, parasztpolgári kultúra gyökereit a mai napig nem lehet innen kikapálni, de hiszen miért is akarnánk?
Hiszen Debrecen épp ettől válik egyedivé ebben a kis országbaA hortobágyi pusztán a mai napig legelnek ősi háziállatfajták, mint a magyar szürke szarvasmarha vagy a pödröttszarvú rackajuh, és a várost körül vevő tanyákon még most is folyik a szarvasmarha , sertés, juh és baromfitenyésztés. Az utóbbi években megnövekedett a kisüzemi sajttermelők és a tejfeldolgozók száma is.
A szupermarketek tömegkínálatai helyett mind a lakosság, mind az éttermek egyre többen választják a piacokon fellelhető friss, háztáji termékeket, és a kisüzemek által előállított hús-és tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt.
A hajdúsági tájegység lakóinak étkezését a helyben megtermesztett növények és helyben nevelt állatok határozzák meg, ehhez a viszonyokhoz alkalmazkodnak a helyi éttermek, vendéglátóhelységek is, melyek étlapján számos régi és új változatban kínálják a régi pásztorok és cívisek világát megidéző fogásokat.
Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos hortobágyi és debreceni étkezési kultúrára oly jellemző levesek, vastagételek, pörköltök és frissen sült házi és vadhúsok vannak túlnyomórészt jelen az étlapokon. Szinte egyetlen étlapról sem hiányzik a hortobágyi palacsinta, orjaleves, bográcsgulyás, marhapörkölt galuskával,a hajdúsági töltött káposzta, birka és borjúhúsból készült ételek, az egyben sült csülök, és a bélszín számos változata. Desszertjeink között ízletes palacsinták, bélesek színesítik az egyébként nemzetközi kínálatot.
Éttermeink többsége nagy múltra tekinthet vissza, fennmaradásuk és folyamatos fejlődésük tanúsítja, hogy a helyi igényeken túl az ide látogató külföldiek és magyar turisták igényeinek is megkívánnak felelni.
Néhány étterem kimondottan nagy hangsúlyt fektet a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi diákok étkezési szokásainak kielégítésére, ezzel elősegítve, hogy a debreceni lakosság megismerje más kultúrák ételeinek alapanyagait és íz világát.
Minden vendéglátóhelységnek megvannak a saját specialitásai, a debreceniek ezeket jól ismerik, és ha megkérdezzük bárkitől, hogy hol mit érdemes megkóstolni, akkor a válasz ekképpen hangzik:
- Garda Pizzéria és Étterem pizzái kihagyhatatlanok, mert a tulajdonos, aki a séf is egyben, saját kezével gyúrja a pizzatésztát
- Pálma Étteremben mexikói, thai, olasz, görög, indiai, török, arab és magyar különlegességeket kínálnak
- Barabás Étteremben isteni a marhahúsleves fartővel, reszelt tésztával, tormával
- Viktóriában az asztalodnál flambíroznak bélszínt, csirkét, palacsintát
- Lucullus Étteremben rántott borjúlábat kérj
-
Paripa Csárdában minden csütörtökön begyújtják a fa tüzelésű kemencét, és ami étel abból kijön, örökre beleivódik az emlékezetedbe.
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben