Lépjen egy fokot a kínai ételek képzeletbeli létráján

Általában szeretjük a megszokott dolgokat. Bevált helyeken vásárolunk, hétről-hétre ugyanazokat a termékeket pakoljuk a bevásárlókocsiba, és szinte a már unalomig ismert menüsort készítjük el a családnak. Ez egyrészt megszokás, másrészt pedig szeretünk biztosra menni; senki ne reklamáljon az újdonság miatt. Talán ezért is „divat” még mindig a húsleves és a rántott szelet egy vasárnapi ebédnél. A kínai kifőzdékben is a tipikus ízeket keressük, de most mégis arra bíztatunk mindenkit, hogy fogadja meg a tanácsunkat, és lépjen egy fokot a kínai ételek képzeletbeli létráján.

 

Bizonyára sokaknak ismerős a következő felsorolás, mellyel azok találkozhatnak, akik betérnek a King Wok étterembe: csípős-savanyú leves, egzotikus, illatos omlós, brokkolis, szecsuáni vagy bambuszrügyes csirke, hagymás csirkemáj, fekete borsos marhahús, tészta, zöldséges, illetve tojásos rizs. Ha a King Wok egy átlagos kifőzde lenne, akkor itt nagyjából pontot is tehetnénk az ajánlat végére. Csakhogy semmiképpen sem nevezhető átlagosnak, ugyanis a'la carte étlapról is rendelhetünk hamisítatlan kínai specialitásokat.

 

Aki már egy napi menün keresztül megbarátkozott a kínai ízekkel, annak azt javasoljuk, hogy lépjen magasabb fokra: válasszon ki az étlapról egy olyan összetevőt, amit eddig szívesen fogyasztott a vegyes napi menüből, kóstolja meg azt magában, esetleg valamilyen köret társaságában, és tapasztalja meg a különbséget. Garantáljuk, hogy nem fogja megbánni a döntését. Különböző konyhatechnológia eljárásokkal készül el egy napi menü, valamint az étlapról kiválasztott étel. Nem arra kell gondolni, hogy rosszabb vagy jobb ízeket érez majd, hanem inkább arra, hogy különlegesebbet.

 

Pekingi kacsa wrap

Csirkehús csíkok chilivel
közepesen csípős, édes-savanyú
Pekingi kacsa wrap

 

A séf, Liu Xing Yuan a következő fogásokat ajánlja az étlapról: csípős-savanyú leves, kínai kel fokhagymapürével, osztrigaszószos fejes saláta, pirított vegyes zöldség tofuval, szezámmagos marhahús csíkok, hátsó csülök, szecsuáni tintahal, illatos – csípős csirkehús, kung pao csirke.

Utóbbiról úgy vélik, hogy az 1800-as években, a Csing-dinasztia idején ez volt a kedvence Csin Paocsen (Qing Baozhen) szecsuáni kormányzónak, aki nagy ínyenc hírében állt. Különösen szerette a hirtelen sült  mogyorós csirkekockákat, amit saját ízlésére alakíttatott a helyi szakácsokkal, így többnyire jó sok csilivel elkészítve kérte. Állítólag fogadásain is sokszor így szolgálták fel. Idővel nagyon népszerűvé lett a környéken ez a verzió is, így született meg a máig méltán híres szecsuáni étel, melyen végül nem az úr neve, hanem rangja ragadt rajta. A ’kung pao’ (gong bao) szavak ugyanis, a taizö saopao (taizi shaobao), magyarra fordítva a ’trónörökös védelmezője’ titulus rövidítése, melyet ő szintén birtokolt.

 

Kínai kolbász zellerrel Csípős-savanyú leves

 

Sokak szerint ennek az ételnek az elkészítése jól jellemzi a séf képességeit: a híres fogás borsosan csípős és fűszeres, de pikáns és enyhén édes-savanyú. Csirke, földimogyoró, zöldségek és csili paprika az alapanyaga.

Bizonyos idő elteltével a megszokott dolgok unalmassá válnak, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amennyiben megszerette a King Wok étterem napi ajánlatát, bátran válasszon az étlapról és kóstolja meg az azon szereplő finomságokat. Ha pedig idejük engedi, nézzék meg a King Wok étterem honlapját, ami azért rendkívüli, mert minden egyes fogás mellett található kép, melynek segítségével könnyedén eldönthetik, melyik legyen az az étel, ami közelebb hozza a kínai gasztronómiát.

 

(2013-03-06)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics