Ma a sör a nyerő!
Úgy harminc évvel ezelőtt a sör jellemzően nyári ital volt, a „nép kenyere”. Virsli mellé kötelezően, valamint a kerti szalonnasütéskor is előkerültek a hazai serek. Az import sörök zömében tartálykocsikban érkeztek, ezek voltak az ünnepi sörkülönlegességek, melyeket itthon fejtettek palackba. A mennyiség tekintetében is újak voltak, hisz a hagyományos pikoló (2 dl vagy 3 dl), és korsó (5 dl) mellé, mára már teljesen megszokott ha a kedves vendég egy sört, 2,5 dl-es pohárban és 4 decis korsóban kapja, az üveges kiszerelések sokféleségét nem is említve. A régi idők különlegességei elérhető távolságban, a John Bull Pub-ban várják Önöket.
Az ínyenc sörfogyasztóknak szerencsére nem kell ünnep ahhoz, hogy különleges sör kerüljön az asztalra. Különösen a gasztronómia lehet a kísérletezés terepe, a sör és az étel harmóniájáért sok vendég lelkesedik mostanság. A ma kapható sörök ízvilága sokszínű, az ételköltemények mellé az édes sörtől a szárazig, a kesernyéstől a gyümölcsösig tudnak ajánlani a vendéglátó szakemberek.
|
Így van ez a debreceni John Bull Pub-ban is, a csapolt sör kínálatában természetesen ott van a John Bull Lager, amit a legjobb minőségű árpamalátából és német komlóból főznek. Ez a sör egyébként az angol Charles Wells nevéhez kötődik, aki 1876 alapította sörgyárát, akkor mégcsak a helyi lakosság sörigényeinek kielégítése céljából. Az 1990-es évek végére már oly mértékben megnőtt a kereslet sörei iránt, hogy kiemelkedő exportteljesítményéért a királynő díjat adományozott részére. S melyek még azok a sörök, amiket a világ olyannyira szeret?
Banana Bread Beer a nevét részben a sör szász megnevezésről kapta "folyékony kenyér". Ebben a sörben keverednek a tradicionális ale sör tulajdonságai, a banán gyümölcsös aromájával, egyesek édeskés íze miatt csokoládés zamatot véltek felfedezni fogyasztása közben.
A Bombardier egy határozott angol keserû sör, tökéletesen kiegyensúlyozott száraz személyiséggel, páratlan vörösréz színnel megáldott testes ital.
„Soha nem készült még ilyen korábban”, ez a jelentése az Inedit szónak.
Az Inedit az Estrella Damm sörgyár sörfőző mesterei, az egész világon ünnepelt séf Ferran Adrià és a világhírű elBULLI étterem munkatársai Juli Soler, Ferran Centelles, David Seijas sommelier-k együttműködéséből született. Ez az enyhén szénsavas, krémes szerkezetű, lágyan telt ízű sör még miért olyan különleges? Hűtve, jégvödörben ajánlott a szervírozása, fogyasztása fehérboros pohárból történik. A gyümölcsös és virágos illatú, a kesernyést ízt az édessel párosító sör állítólag minden ételhez megy. Próbálja ki Ön is!
Ha már a séfeket emlegettük, akkor illik elmondani, hogy a John Bull szakácsai a szabadban készült grillételekkel, látványkonyhával várják Önöket. Csendes, nyugodt, parkosított virágokkal teli lugasban próbálhatják ki a grillen készült ételkülönlegességeket. Ne feledjenek a grillételhez harmonizáló sört választani! Kérjék a felszolgálók segítségét, hogy a sör vagy bor eldöntetlen versenyében ma a sör nyerjen csatát!
(2012-04-18)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben