Palacsinta, szeretem, imádom ide vele!
Létezik édes, sós, rakott, csúsztatott vagy lángoló. Elkészítése nem túl bonyolult, s miután elrontani is nehéz, akár kezdőknek is bátran ajánlható. Egyesek persze vitatkoznának ezzel a kijelentéssel, s már hallom is: mindig leragad. Gyakorolni, gyakorolni… a család örömére, beszerezni egy jó palacsintasütőt, megszerezni egy bevált alapreceptet, s ha mindez összejön, próbálgatni a különböző, változatos ízeket, hiszen ahány ház annyi palacsinta és palacsintából sosem elég!
Azt hiszem, teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy mindenki szereti a palacsintát. Nem sok ennyire univerzális finomságot ismerek: lehet reggeli, előétel, levesbetét, főétel, desszert és természetesen vacsorára is kiváló fogás ez a lepényszerű tészta. A rómaiak is előszeretettel fogyasztották eltarthatósága, illetve a majd’ mindig kéznél lévő palacsintasütőjük miatt. A legendárium szerint a római legionáriusok bronzpajzsukon sütötték és főleg húsfélékkel, zöldséggel fogyasztották. A kutatások azt bizonyítják, hogy a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna- medencéjében és tőle nyugatabbra is. A palacsinta szó első írásos említése 1577-ből a Kolozsvári nyelvemlékben maradt fenn.
A lényeg, hogy bombabiztos választás. A gyerekek imádják, sőt még segítenek is: kevernek, méricskélnek, tálba öntenek, törik a tojást, megtöltik és falják. Egy tartalmas levessel verhetetlen kombináció ebédidőben. Párosítsa a Paripa Csárda babgulyásával, gulyáslevesével vagy akár palóclevesével! Ha desszertként választja, pazar lesz vad-, szárnyas-, sertés főételek után is.
Nagymama palacsinta (mákos) áfonyával | Paripa palacsinta (almával, vaniliaöntettel) |
Rántott palacsinta vaniliával | Túrógombóc |
De ha ma, valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem vágyna a Paripa Csárda palacsinta kínálatára és túrógombócot, sabayon-t vagy banánhabot fogyaszt, akkor, de csak akkor súgok valamit. Ha a tökéletes palacsintából csak ragacsos gombócokat sikerült - a nagy igyekezet ellenére – előállítani, akkor még nincs veszve minden, nagy lendülettel öntse a sütőbe és süsse meg ál-császármorzsának.
S végezetül, két érdekesség a múlt évből:
Sikerült a földesi Guiness-rekord. Megdöntötték a huszonnégy órás palacsintasütés mennyiségi rekordját, és száz óra alatt több mint tizenkétezer palacsintát sütöttek meg.
Nagy-Britanniában, egy tévéstáb 81 centiméter magas tornyot produkált 725 darab palacsinta egymásra helyezésével húshagyó kedden – melyet brit földön palacsintanapnak is neveznek.
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben