Szabolcs - Szatmár ízei a debreceni Calico Jack Pub-ban
Kétség nem fér ahhoz, hogy a töltött káposzta hajdúsági változata nagyon finom, de ha a szabolcsit szeretnék megkóstolni, akkor irány a Calico Jack Pub, ahol március 08—ig a keleti régió hagyományos magyar ízeivel várják a vendégeket. Van itt libakocsonya, galambecsináltleves, rakott puliszka, harcsapaprikás, bundás alma és még sorolhatnánk. Rédai Attila séf segítségével kiemeltünk néhány fogást a széles választékból, de mindenkinek azt ajánljuk, hogy bátran lépjen a kalózhajó fedélzetére, és érzékszervein keresztül ismerkedjen meg a szomszéd megye régi ételeivel.
A séfajánlóknál fontos, hogy minél hitelesebb legyen, ezért eredeti nyersanyagokat szerzünk be hozzá, például kistermelőktől vesszük meg a házi füstölésű termékeket. Szabolcs - Szatmár ízeinek összeállításánál kutatómunkát végeztem, néprajzi könyveket tanulmányoztam és ismeretségi körömből érdeklődtem azoktól az idős szabolcsi emberektől, akik otthonukban főzték ezeket az ételeket – mesélte a konyhafőnök.
Az ajánlatban szerepel a szatmári töltött káposzta, vele főtt füstölt oldalassal. Hántolt árpával van töltve, melynek oka, hogy akkoriban azon a környéken nem termeltek mást, viszont abból főztek, amit megtermeltek. Édes káposztából készítik, friss vagy hámozott paradicsomot felhasználva, de semmiképp sem paradicsompürével, mert az már Debrecen felé szokás.
Hordós káposztás bableves, kakassal |
Kürtőskalács morzsában sült hízott libamáj vörösboros almával, habos burgonyapürével |
Egészben sült csülök, szatmári rakott puliszkával | Szatmári töltött káposzta, vele főtt füstölt oldalassal |
Az egészben sült csülök, szatmári rakott puliszkával elnevezésű specialitás érdekessége a köret, mely házi juhtúrót, lilahagymát, illetve húsos szalonnát tartalmaz. Ugyancsak a garnírung teszi egyedivé a ropogósra sült libacombot káposztás nyögvenyelőssel. A szokatlan megnevezés a sztrapacskára utal, ami krumplis galuska, gúnynevét arról kapta, hogy zsír nélkül készült, ezért nehezen csúszott le. A Calicoban ezt libazsírral, káposztával, valamint tejföllel gazdagítják.
A hordós káposztás bableves, kakassal azért került étlapra, mert a káposzta – ennél a fogásnál egy kistermelőtől beszerzett savanyú változata -, a bab, a tejföl tipikus jellemzői a szabolcsi ízvilágnak.
Régen háznál sok galambot tartottak, amiket különböző ételekhez használtak fel. Egyik ilyen a galambbecsináltleves, amit a pubban galambmájas táskatésztával kínálnak. Ez egy ragus, tejszínes leves, zöldségekkel. Házilag gyúrunk hozzá tésztát, amibe galambmájat töltünk, és háromszögre vágva kerül bele a levesbe – ismertette a konyhafőnök.
Füstölt csülkös tepertőkrémet is kóstolhatunk házi kenyérrel, zöldségekkel, melynél a húst ledarálják, libazsírral, tepertővel, fokhagymával, sóval-borssal, fokhagymával és mustárral ízesítik.
A kürtőskalács morzsában sült hízott libamáj, vörösboros almával, habos burgonyapürével étel azért különleges, mert a morzsa ad a májnak egy édeskés ízt.
Beregi sajttű, párolt zöldségekkel, rizzsel. A nyársra hús, házi füstölt húsos szalonna, hagyma, valamint sajt van felhúzva, mindez sörtésztába mártva, kisütve, nyársat kihúzva belőle kerül tálalásra, és leginkább a hölgyeknek ajánlják.
Berakott túrós | Bundás alma borhabbal |
A keleti országrészben lakó emberek egyszerű desszertekkel lepték meg családjukat, ismerőseiket, nem bonyolították túl, ezért a Calico Jack Pub ajánlatába is házi szilvalekvárral készült hájas tészta, valamint bundás alma került. Utóbbi esetében palacsinta tészta készül, ebbe van beleforgatva a felkarikázott alma és olajba kerül kisütésre. Tetejére fahéjas porcukrot kap, mellé pedig vaníliasodót, amit tokaji borral bolondítanak meg.
Ismerem a vendégkört, 10 éve vagyok ennek a háznak a séfje, próbálunk a törzsvendégeknek kedveskedni, megfelelni. Sok szabolcsi vendégünk van, a visszajelzések pozitívak és úgy tapasztaljuk, hogy az ételek megfelelőek számukra – büszkélkedett Attila.
A séfajánlat érdekessége, hogy az ínyencségek mellett feltüntették a Görgényi Tamás üzletvezető által javasolt, kifejezetten az adott ételekhez passzoló gyümölcsös, hazai és nemzetközi díjakat is bezsebelt pálinkákat. A szilva, szőlő, barack, áfonya, valamint feketecseresznye zamatú szíverősítőket evés előtt tanácsolják elfogyasztani azért, hogy meghozza az étvágyat és kiemelje az ételek ízvilágát.
Kóstolják meg hajdúban a pálinkákkal kísért szabolcs-szatmári specialitásokat, és győződjenek meg arról, milyen finomságok voltak jelen a legkeletibb megye régi konyhaművészetében.
(2013-02-27)
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben