Szabolcs - Szatmár ízei a debreceni Calico Jack Pub-ban
Kétség nem fér ahhoz, hogy a töltött káposzta hajdúsági változata nagyon finom, de ha a szabolcsit szeretnék megkóstolni, akkor irány a Calico Jack Pub, ahol március 08—ig a keleti régió hagyományos magyar ízeivel várják a vendégeket. Van itt libakocsonya, galambecsináltleves, rakott puliszka, harcsapaprikás, bundás alma és még sorolhatnánk. Rédai Attila séf segítségével kiemeltünk néhány fogást a széles választékból, de mindenkinek azt ajánljuk, hogy bátran lépjen a kalózhajó fedélzetére, és érzékszervein keresztül ismerkedjen meg a szomszéd megye régi ételeivel.
A séfajánlóknál fontos, hogy minél hitelesebb legyen, ezért eredeti nyersanyagokat szerzünk be hozzá, például kistermelőktől vesszük meg a házi füstölésű termékeket. Szabolcs - Szatmár ízeinek összeállításánál kutatómunkát végeztem, néprajzi könyveket tanulmányoztam és ismeretségi körömből érdeklődtem azoktól az idős szabolcsi emberektől, akik otthonukban főzték ezeket az ételeket – mesélte a konyhafőnök.
Az ajánlatban szerepel a szatmári töltött káposzta, vele főtt füstölt oldalassal. Hántolt árpával van töltve, melynek oka, hogy akkoriban azon a környéken nem termeltek mást, viszont abból főztek, amit megtermeltek. Édes káposztából készítik, friss vagy hámozott paradicsomot felhasználva, de semmiképp sem paradicsompürével, mert az már Debrecen felé szokás.
| Hordós káposztás bableves, kakassal |
Kürtőskalács morzsában sült hízott libamáj vörösboros almával, habos burgonyapürével |

| Egészben sült csülök, szatmári rakott puliszkával | Szatmári töltött káposzta, vele főtt füstölt oldalassal |
Az egészben sült csülök, szatmári rakott puliszkával elnevezésű specialitás érdekessége a köret, mely házi juhtúrót, lilahagymát, illetve húsos szalonnát tartalmaz. Ugyancsak a garnírung teszi egyedivé a ropogósra sült libacombot káposztás nyögvenyelőssel. A szokatlan megnevezés a sztrapacskára utal, ami krumplis galuska, gúnynevét arról kapta, hogy zsír nélkül készült, ezért nehezen csúszott le. A Calicoban ezt libazsírral, káposztával, valamint tejföllel gazdagítják.
A hordós káposztás bableves, kakassal azért került étlapra, mert a káposzta – ennél a fogásnál egy kistermelőtől beszerzett savanyú változata -, a bab, a tejföl tipikus jellemzői a szabolcsi ízvilágnak.
Régen háznál sok galambot tartottak, amiket különböző ételekhez használtak fel. Egyik ilyen a galambbecsináltleves, amit a pubban galambmájas táskatésztával kínálnak. Ez egy ragus, tejszínes leves, zöldségekkel. Házilag gyúrunk hozzá tésztát, amibe galambmájat töltünk, és háromszögre vágva kerül bele a levesbe – ismertette a konyhafőnök.
Füstölt csülkös tepertőkrémet is kóstolhatunk házi kenyérrel, zöldségekkel, melynél a húst ledarálják, libazsírral, tepertővel, fokhagymával, sóval-borssal, fokhagymával és mustárral ízesítik.
A kürtőskalács morzsában sült hízott libamáj, vörösboros almával, habos burgonyapürével étel azért különleges, mert a morzsa ad a májnak egy édeskés ízt.
Beregi sajttű, párolt zöldségekkel, rizzsel. A nyársra hús, házi füstölt húsos szalonna, hagyma, valamint sajt van felhúzva, mindez sörtésztába mártva, kisütve, nyársat kihúzva belőle kerül tálalásra, és leginkább a hölgyeknek ajánlják.

| Berakott túrós | Bundás alma borhabbal |
A keleti országrészben lakó emberek egyszerű desszertekkel lepték meg családjukat, ismerőseiket, nem bonyolították túl, ezért a Calico Jack Pub ajánlatába is házi szilvalekvárral készült hájas tészta, valamint bundás alma került. Utóbbi esetében palacsinta tészta készül, ebbe van beleforgatva a felkarikázott alma és olajba kerül kisütésre. Tetejére fahéjas porcukrot kap, mellé pedig vaníliasodót, amit tokaji borral bolondítanak meg.
Ismerem a vendégkört, 10 éve vagyok ennek a háznak a séfje, próbálunk a törzsvendégeknek kedveskedni, megfelelni. Sok szabolcsi vendégünk van, a visszajelzések pozitívak és úgy tapasztaljuk, hogy az ételek megfelelőek számukra – büszkélkedett Attila.
A séfajánlat érdekessége, hogy az ínyencségek mellett feltüntették a Görgényi Tamás üzletvezető által javasolt, kifejezetten az adott ételekhez passzoló gyümölcsös, hazai és nemzetközi díjakat is bezsebelt pálinkákat. A szilva, szőlő, barack, áfonya, valamint feketecseresznye zamatú szíverősítőket evés előtt tanácsolják elfogyasztani azért, hogy meghozza az étvágyat és kiemelje az ételek ízvilágát.
Kóstolják meg hajdúban a pálinkákkal kísért szabolcs-szatmári specialitásokat, és győződjenek meg arról, milyen finomságok voltak jelen a legkeletibb megye régi konyhaművészetében.
(2013-02-27)
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Mire iszunk március 17-én a Pálmában?
- Boldog Nőnapot!
- Ezekért a falatokért érdemes kimozdulni
- Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben
- Valentin-nap és Torkos Csütörtök a Barabás étteremben
- Helló Február!
- Melengető teák
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A múlt és a jelen találkozása a Malom Étterem és Hotelben

























