séfajánlat
Alker Zoltán a Belga étterem séfje ajánlja:
Újházi tyúkhúsleves gazdagon 770.- |
|
Névadója Újházy Ede (1844-1915.) színész a Nemzeti Színház örökös tagja, a Színészeti Akadémia tanára. Nagy gurman volt, szívesen járt vendéglőkbe, tanácsokkal látta el az ételei készítőjét, nevét adta azokhoz. (Nevének sok írásmódja ismert, s maga a színész is többféleképpen írta: Újházy, Ujházy, Újházi, Ujházi egyaránt létező formák).
Dr. Ecsedi István: A Debreceni és Tiszántúli Magyar ember táplálkozása (Városi nyomda, Debrecen, 1935) című könyvében így jelenik meg a leves: Újházi tyúkhúsleves (Újházi mesterleves) „A Tyúkhúst rendesen laskával főzi a debreceni asszony. Minden polgári családnál nagyon szeretik. A debreceni születésű nagy színművész, Újházi Ede is szülővárosában szerette meg és mikor budapesti lakos lett, ha jót akart enni, tyúkhúslevest főzetett magának laskával. Ezért a fővárosi vendéglősök Újházi-tyúkleves néven hozták forgalomba és terjesztették vidékre is a hússal tálalt laskalevest.”
Végezetül az Ínyesmester (Magyar Elek) Újházi tyúkhúslevese:
A Belga étterem ezeket a hagyományokat követi... |
További levesek a belga étlapjáról:
korábbi séfajánlatok
- Hagymás rostélyos mangalica tarjából - Calico Jack Pub
- Cipóban tálalt levesek - Garda étterem
- Egészben sült malaccsülök - Barabás étterem
- Roston sült sertéscsülök - RV/Régi Vigadó
- Túrós csusza tepertővel - Belga étterem
- Fokhagymával pácolt báránycsülök - John Bull Pub
- Csöröge fánk házi főzésű pálinkás baracklekvárral - Paripa Csárda
- Eszterházy torta - Régi Vigadó
- Csülöktál - Régi Posta
- "Bundázott" ételek - Viktória étterem