séfajánlat
Alker Zoltán a Belga étterem séfje ajánlja:
Túrós csusza tepertővel 990.-
|
|
Tördelt tíszta (lebbencs) Tísztacsinálás: A gazdaasszony fátyoltisztán megszitálja a finom lisztet, hogyha korpa vagy valami moszat kerül benne, azt kivegye. Azután kirak annyi összmarék lisztet a gyúróteknőbe, ahány levél tésztát akar csinál. Ebbe annyi darab tojást üt, ahány levél a tészta. A tojás rendesen kevés, ilyenkor kukóval vizet mérnek bele. (…) Mikor a tojást és a vizet a lisztbe tette, felőgyelíti. A tördelt tésztába sót nem tesznek. A felőgyelített tésztát meggyúrják, előbb a teknőben, később gyúródeszkán. Egy hosszú gyúrat lesz belőle. Ha meggyúrták eldarabolják, kicipózzák, a tésztát, lapos kerek darabokra alakítják, bekenik zsírral, hogy meg ne cserepesedjék. Beleteszik egy nagy vászonfazékba, tetejére nedves ruhát tesznek, pihentetik, várják, hogy kél. Most jön a tésztanyujtás. Az asztalra vagy dagasztótáblára teszik a nyujtótáblát. Ez egy 150 cm hosszú, 1 m széles keményfa-deszka, elől lefele álló, felül felfele álló, 10 cm magas pereme van. A felső pereme alján húzódik meg a bükkfa nyújtófa, melyet az esztergályos szállít a vásárra.
(Forrás: A Debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása Írta: Dr. Ecsedi István)
|
Útmutató a "tepertőnek való" felkockázásához:
korábbi séfajánlatok
- Hagymás rostélyos mangalica tarjából - Calico Jack Pub
- Cipóban tálalt levesek - Garda étterem
- Újházi tyúkhúsleves - Belga étterem
- Egészben sült malaccsülök - Barabás étterem
- Roston sült sertéscsülök - RV/Régi Vigadó
- Fokhagymával pácolt báránycsülök - John Bull Pub
- Csöröge fánk házi főzésű pálinkás baracklekvárral - Paripa Csárda
- Eszterházy torta - Régi Vigadó
- Csülöktál - Régi Posta
- "Bundázott" ételek - Viktória étterem