séfajánlat
A Garda salátái! Magyar ember legtöbbször a salátákat húsételek, egytálételek mellé fogyasztja, igen nagy előszeretettel. Sohasem az étel mellé tálalják, mindig külön szervírozzák, salátástányérban.
Elképzelhetetlen a sült hasábburgonyával tálalt Bécsi szelet uborkasaláta, a tarhonyás lábszárpörkölt céklasaláta, tojásos nokedli öntött fejes saláta, a ropogósra sült, ámde felettébb zsíros csülök csalamádé-cecei paprika-csemegeuborka nélkül? A Garda étterem étlapján ezeket az egyszerű, ámde sokunk számára "nélkülözhetetlen" salátákat is megtaláljuk, már "csak" főfogást kell hozzájuk találnunk. |
|
Káposztasaláta Drabik László módra! Forrázással készítve: Különösen a tömör kerek, erős kemény levelű őszi, télen is kapható káposztafajtáknál előnyös íj módon elkészíteni salátának. Kettévágott, torzsáját ék alakban kimetszett káposztafeleket vékonyra legyaluljuk, vagy metéltre vágjuk. Gyengéden megsózzuk, átkeverjük, fél órát állni hagyjuk. Közben (kilónként 2,5 dl) vizet köménymaggal együtt felforralunk. Ráöntjük a besózott káposztára, összekeverjük, majd fedőt rátéve 5-10 percig állni hagyjuk. Ecettel, cukorral ízesítjük, majd kihűtve hűtőben tartjuk. Sózással készítve: Lapos fejű, ropogós, de lazalevelű káposztafajtákat, vagy a tavaszi zsenge primőröket inkább e módon készítsük el salátának. Ezzel nemcsak üdeségüket, de vitamintartalmukat is megőrizzük. A kettévágott fejekből kimetszük torzsáit. Vékonyra metéljük, vagy gyaluljuk, majd kilónként egy kávéskanál sóval meghintjük. Összeforgatva negyed órát állni hagyjuk. Ez idő alatt a só megizzasztja a káposztát, rostjait felpuhítva víztartalmát megindítja belsejéből. Amennyiben a szálak már nem harsogóan kemények, hanem hajlékonyak, összenyomva levet engednek, akkor öntsünk rá kilónként 2,5 dl sótlan salátalevet (a vizét előtte kávéskanálnyi köménymaggal negyed órát forraljuk, leszűrve, lehűtve ízesítsük az ecettel, cukorral). |
A Garda salátái húsok mellé: | |
---|---|
Uborkasaláta | 420.- |
Káposztasaláta | 420.- |
Paradicsomsaláta | 420.- |
Kovászos uborka | 420.- |
Cékla | 420.- |
Házi, vegyes savanyúság | 420.- |
korábbi séfajánlatok
- Hagymás rostélyos mangalica tarjából - Calico Jack Pub
- Cipóban tálalt levesek - Garda étterem
- Újházi tyúkhúsleves - Belga étterem
- Egészben sült malaccsülök - Barabás étterem
- Roston sült sertéscsülök - RV/Régi Vigadó
- Túrós csusza tepertővel - Belga étterem
- Fokhagymával pácolt báránycsülök - John Bull Pub
- Csöröge fánk házi főzésű pálinkás baracklekvárral - Paripa Csárda
- Eszterházy torta - Régi Vigadó
- Csülöktál - Régi Posta