Így kanalazd a levest!
Különösen nyáron, még a csapból az folyik, hogy mennyi kell, hogy folyon. Szinte közhelynek számít a folytonos felhívás a megfelelő folyadék mennyiség elfogyasztására – viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni egészségünk megóvása érdekében. Azonban a szükséges napi 2,5-3 litert nem csak víz bevitelével tudjuk fedezni. Tökéletes választás a 100%-os gyümölcs-, vagy zöldséglé, joghurt és persze a leves is, ami laktató, üdítő és persze finom is.
A legtöbb magyar családnál a leves kötelező eleme a főétkezésnek, sőt az volt már a honfoglaló magyarok körében is. Nyereg alatt porították az élelmiszerzacskóban rejlő szárított húst, fűszereket, melyet alkalomadtán bográcsban főzték készre. Néhány száz év múlva pedig Julius Maggi dobta piacra a kis kockákból készített levesport. Népszerűsége ma is töretlen, de legyünk őszinték, nem az igazi…
De, hogy milyen az igazi? A variációk száma megszámlálhatatlan, ízlés dolga. Lehet sűrített, híg, püré, krém és gyümölcs. A szakács fantáziájára van bízva a főétel felvezetőjének ízvilága. A Debreceni Éttermek séfjei igen kreatívak, csupa olyan kanalaznivalók kerülnek terítékre, melyet még a legvállalkozóbb szellemű háziasszonyok sem vállalnak be időhiány, a hozzávalók sokasága vagy ismerethiány miatt.
Hogyan kell illendően fogyasztani a levest?
- Először is a kanalat úgy kell megfogni, mint a ceruzát, nem marokra, mint a kezdő aprónép.
- Annyira kell megtölteni, hogy biztonsággal a szánkhoz érjen.
- Nem bújunk bele a leveses tányérba, a kanalat emeljük!
- Nyugodtan várunk, míg meghűl a megfelelő hőmérsékletre, nem bocsátunk orkán erejű szelet a kanálra, nem kavargatjuk hevesen és persze nem szürcsöljük.
- A levesbe aprított kenyérről már nem is beszélek – nem szép dolog.
- Amennyiben végeztünk a felvezető fogással, a kanalat az alátétre illik helyezeni.
- Öblös részével lefele fordítva, a leveses csészének vagy alsó tányérnak támasztva azt üzenjük a pincérnek, hogy még időt kérünk, folytatjuk a kanalazást, csak a folyadék még meleg, vagy szeretnénk beszélgetni asztaltársainkkal.
Az illő kanálhasználat birtokában mit kóstolnak meg?
Böngésszék át az étlapokat és egyenek egy tányér olyan levest, amit még soha!
-eSBé-
Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kapcsolódó cikkek
- Kalandozások őseink ízvilágában
- Több mint két évtizedes létezés a belváros szívében
- Megáll benne a kanál...
- Folyékony finomságok a Régi Vigadóban
- A Flaska étlapjáról ajánljuk
- Pekingből, Budapesten át a debreceni King Wokba
- „Én nem szeretek szerepelni, csak főzni”
- Súlycsökkentés a debreceni éttermek fogásaival
- A Melange Kávéház jelenlegi és jövőbeli „sztárjai”
- A Hotel Óbester esküvői menü kínálata