Üdítő italokkal a hőség ellen
Tombol a hőség, és egyre többen érzik azt, hogy ebben a kánikulában csak innának, innának valami hideget, hűsítőt, hogy segítsen túlélni a fülledt napokat. Napközben a víz a legjobb választás, de délután és este mindenki engedjen meg magának egy gyümölcsös-, egy alkohol tartalmú italt, vagy egy izgalmas koktélt.
A füllesztő melegben adódik a kérdés, mit fogyasztanak leginkább a vendégek – tettem fel a kérdést Nagy Lászlónak, a Pálma Étterem főpincérének. „Főleg a frissítő italokat, a nyár a limonádé igazi szezonja. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, hagyományosat és az ’extrákkal’ felvértezett változatot is, a gyümölcsöset: sárgadinnye, görögdinnye, eper, meggy, kiwi, banán ízűt. A pohárba egy egész, tömőfával kinyomkodott, szeletelt citrom, gyümölcspüré, ásányvíz és az elmaradhatatlan jég kerül, a végeredmény pedig egy üdítően friss, gyönyörű színben pompázó szomjoltó ital. Szinte nincs olyan vendég, aki ne fogyasztaná szívesen.” A cukorbetegek számára a hagyományos limonádét édesítőszerrel is elkészítik, hogy ne kelljen lemondani, már a 17. századi Párizsban is árusított nedüről mely vízből, citromléből és mézből készült akkoriban.
A másik közkedvelt hűsítő ital - amit a világ nekünk köszönhet - a fröccs. „Ebben a hőségben napközben és este is előszeretettel isznak a betérők egy jó fröccsöt. Majd’ minden étel mellett megállja a helyét egy 2010/11- es minőségi borból készült fröccs. Vendégeink az 1 dl bor, 2 dl szóda keverési arányt, azaz a hosszúlépést kultiválják.”
Fröccsbornak is kíváló italok | |||
|
|
Kedd, délután 2 óra, tikkasztó meleg, tárgyalás után. A fülemben cseng egy férfiismerősöm száját elhagyó mondat: „Csak egy hideg csapolt sörre vágyok”. Ha Ön is megkívánja, látogasson el a Pálma Étterembe, nem fog csalódni. „Jó söreink vannak, jó a fogyasztás” – jegyzi meg a főpincér, aki egy-egy gondolatot mindegyik csapolthoz hozzáfűz.
„Különösen a külföldi diákok körében populáris a Somersby Cider. Üdítő, enyhén szénsavas, alacsony alkoholtartalmú, almából készült ital lassan a magyar vendégek kedvence is lehet a gyümölcsös ízéért, természetességéért. Alma mellett, körte ízben is rendelhető.” – mondja László
Pezsgő nem megszokott módon, pezsgőkoktél! A Pálma Étteremben, a Hungária pezsgő randevúra hívtott zöldséget, gyümölcsöt, némi alkoholt és a pezsgőkoktéllá bontakozott ki. A statisztikai adatok alapján a pezsgőfogyasztás kismértékben ugyan nő, de a „a vendégek a pezsgőt ünnepnapokra ’tartogatják’: születésnap, keresztelő, diplomaosztó „. – tájékoztat a főpincér. A pezsdítő ital üdesége, boros zamata minden nap hangulatát emelheti, kellemes kikapcsolódás nedűje egy meleg nyári estén a teraszon ülve párunkkal vagy barátainkkal.
„Ami a többi színes csodát illeti, a koktélverzum folyamatosan tágul, de mi magyarok nem kifejezetten vagyunk vállalkozó szelleműek, a klasszikus koktélokat részesítjük előnyben, mint a mojito, pina colada, bacardi cola. Rugaszkodjunk el a Cuba Librék, Margarithák világától, próbáljunk ki új koktélokat, pezsegjünk!" - mondja Nagy László.
Igaza van, pezsegjenek, nyár van!
Pezsgőkoktélok | |
---|---|
Epres Pezsgő (1 dl Hungaria Extra Dry, 3 cl fehér rum, 3-4 db eper, 2-3 cl frissen facsart lime- vagy citromlé) |
1090.- |
Narancsos Pezsgő (1 dl Hungaria Irsai Olivér, 3 cl limon ízesítésű rum, 2-3 cl frissen facsart citromlé, 6-8 cl frissen facsart narancslé) | 790.- |
Dupla Szőlős Pezsgő (1 dl Hungari Extra Dry, 3 cl vodka, 5-6 db szőlőszem, 2-3 cl frissen facsart citromlé) | 1290.- |
Zöldalmás Pezsgő (8 cl Hungaria Extra Dry, 3 cl alma ízesítésű rum, 3 cl zöldalma püré, 2-3 cl frissen facsart lime- vagy citromlé) | 1190.- |
Bodzás Pezsgő (8 cl Hungari Extra Dry, 3 cl gin, 2-3 bodzaszörp, 2 db friss gyömbérszelet, 2-3 cl frissen facsart limelé) | 1190.- |
Uborkás Pezsgő (8 cl Hungari Extra Dry, 3 cl vodka, 3-4 kígyóuborka karika, 3 cl bodzaszörp, 2-3 cl frissen facsart lime- vagy citromlé) | 1190.- |
(2012-07-27)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Paleósok és a koktélok
- Beatrix kedvencei a Honfoglaló Étteremben
- A nyár íze, illata, színe a Melange Kávéházban
- Izgalmas nyári frissítők a Csokonai Étterem teraszán
- A Régi Vigadó étlapjáról ajánljuk
- Hűsítők a tányérból
- Helló nyár, helló Garda terasz!
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Pálma teraszon gyümölcsös italokkal a kezünkben...
- Csúcsmárkákkal mixelnek a Melangeban – 2. felvonás