Az íze, mint az igazinak!
Kávé nélkül nem élet az élet. A fanatikus kávérajongók egész napját végigkíséri ez a csodálatos nedű, ami a legédesebb káros szenvedély. A reggeli "bepöccentő" (erős espresso tisztán) felpattintja a szemhéjakat, és beindítja az agytekervényeket. A déli "elnealudjak" (tejjel, két cukorral) segítségével átvészeljük a munkaidő másik felét. Délután ölni tudnánk egy cappuccinoért, de ahhoz, hogy átaludjuk az éjszakát, már óvatosan kell bánnunk a koffeinnel. Nagy szerencsénkre erre találták fel a koffeinmentes kávét, ami a túró rudi és a vattakorong után a legzseniálisabb találmány, és amit a Pálma Étteremben teszteltünk a kora reggeli órákban.
A koffeinmentes kávét sokan kérik a Pálmában, de csak kevesen tudják, hogyan is készítik. A koffein kivonása három eljárással lehetséges még a kávészemek pörkölése előtt:
1. A kávészemeket vízbe áztatják,így a koffein sok íz-,és aromaalkotó anyag kíséretében kiázik. A vizet elvezetik egy másik tartályba, ahol a koffeint szerves oldószerrel eltávolítják a vízből, a megmaradat vizes oldatot pedig visszavezetik a kiázott kávébababokra, ami így visszaszívhatja az íz-,és aromaalkotó anyagokat. Az oldószer lehet metilén-klorid vagy etil-acetát. Annak ellenére, hogy 1980-ban rákkeltő hatásúnak kiáltották ki a metillén-klorodot, a mai napig is használt eljárás a koffein kinyerésére, mertaz eljárás során a kávéban maradó oldószer mennyiség kevesebb mint 0,001%.
Koffeinmentes latte PÁLMA ÉTTEREM |
2. A másik eljárás szén-dioxid segítségével történik. A kávéból a koffeint korszerű módon szuperkritikus állapotban levő, ártalmatlan szén-dioxiddal oldják ki, mely se nem gáz, se nem folyékony, se nem szilárd halmazállapotú. Ez a legköltségesebb eljárás, ám a legkevésbé befolyásolja a kávé ízét.
3. Az 1980-as években a svájci Coffex cég fejlesztette ki a Swiss Water (Svájci-vizes) eljárást, amihez nem szükséges semmilyen oldószer alkalmazása. A kávészemek áztatása után maradó koffeines víz szűrése aktív szénen történik. Mivel a szén más értékes anyagokat is megszűr, ezért a kávészemek áztatása során már eleve olyan vízzel árasztják el, aminek oldott anyag tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Egyetlen anyag hiányzik belőle, a koffein, így az áztatás során csak az oldódik ki a kávészemekből.
Bár számtalan téves információ látott már napvilágot a koffeinmentes kávé egészségkárosító hatásáról, a valójában egyik eljárás sincs káros hatással szervezetünkre. Koffeinfüggőségben szenvedő kismamák is fogyaszthatják, amennyiben a házi orvosuktól engedélyt kaptak rá.
Kávé mellé ajánljuk a Pálma desszertjeit!
kapcsolódó cikkek
- Paleo- és Francia kávékülönlegességek a Leroyban
- Izgalmas nyári frissítők a Csokonai Étterem teraszán
- Hűsítők a tányérból
- Pálma teraszon gyümölcsös italokkal a kezünkben...
- Azok az ellenállhatatlan habos feketék….
- Mexikói Debrecenben
- „Azért vannak a jó barátok...”
- Látványa festői, illata keleti és az íze…
- Kacsamáj, lacipecsenye, bárányragu – megújult a Pálma étlapja
- Ízlelőbimbókat és szemeket kényeztető japán falatkák – Sushi a Pálmában