Keddi halvacsora a Paripa Csárdában
Friss halakból készült, különböző tájegységekre jellemző halételek; vegyes hal ízelítő; filézett harcsa halászlé; pontyhalászlé; halbelsőség; gombás harcsafilé sajttal sütve, petrezselymes burgonyával; harcsapaprikás túrós csuszával; baconbe sült harcsafilé ropogós zöldségekkel, egészben sült süllő körítéssel. Ráadásként élő magyaros folklór zenével a Paripa Csárdában.
Az okát, hogy miért nem esznek halat az emberek, a szálkásságot és a hal szagát jelölték meg. Vigyázni kell a szálkával, valóban, de így legalább rá van kényszerítve az ember, hogy ne faljon, lassabban fogyasztjuk ételünket, élvezzük az ízeket, plusz nem terheljük meg feleslegesen az emésztő rendszerünket! Az édesvízi halpatkókban merőlegesen állnak a szálkák, két oldalról megnyomva érezni lehet a szúrós végeket, kis türelemmel kinyomhatók, eltávolíthatók, a filézett esetében, nincs ilyen gond. Szóval, ne csak a karácsonyi asztalokon találkozzon hallal! Mi lenne, ha heti egy alkalommal a megszokott sertés-, vagy szárnyas hús helyett halat enne? Erre tökéletes alkalom a keddi halvacsora a Paripa Csárdában.
Pisztráng: vadon 30-40 centisre, 2-3 kilósra nő. Finom húsa, kevés szálkája, viszonylag kevés zsírtartalma, és nem utolsó sorban jól csengő neve miatt rendkívül népszerű a vendéglátásban. |
A halhús az egyik leggyorsabban romlandó étel, ezért mindig bizonyosnak kell lennünk benne, hogy mindig friss árut fogyasztunk. Választhatunk ugyan fagyasztott vagy konzerv halakat, de a legjobban akkor járunk, ha a Paripa Csárda friss halból készített különböző tájegységekre jellemző halételei mellett döntünk.
Tradicionálisan az édesvízi halak állnak a legközelebb hozzánk. Gasztrokultúránk gyökereinek részei a ponty, harcsa, süllő-fogas, pisztráng, mindennapos étlapra valók, ezek reprezentálják konyhánkat. Ezek felhasználása teheti színessé halgasztronómiánkat, nem pedig a „belemagyarázott” tengeri herkentyűk törtető előrenyomulása.
Leggyakoribb „nemes” halaink
|
|
A halételek egészségesek!
A halnak, a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően kulcsfontosságú szerepe van az egészségmegőrzés szempontjából. A rendszeres halfogyasztás bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés és az infarktus kialakulásának kockázatát. A nyugati civilizáció nagy problémája, az elhízás elleni küzdelemben is fontos a hal, ugyanis alacsony energia-, de magas fehérjetartalma miatt a diéták hasznos alkotóeleme.
Fedezze fel, ismerje meg édesvízi halainkat a Paripa Csárda keddi halvacsoráján!
(2012-03-09)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Nem mindennapi fogások a Melange-ban
- A Calico ünnepi menüsora csupa finomságot tartalmaz
- Karácsonyi lakoma otthon és étteremben
- Halas fogások indiai módra
- Dobják el az evőeszközöket, és próbálják ki az indiaiak technikáját
- Lazac, hekk, pisztráng és harcsa – gazdag halas kínálat a Régi Vigadóban
- Folyékony finomságok a Régi Vigadóban
- Klasszikus és üdítő
- Hagyjuk el a megszokott köretet – cseréljük le vagy együnk helyette salátát