Legyünk bevállalósak: együnk bulgurt, kuszkuszt, gerslit

Burgonya, rizs, tészta, tarhonya. Általában ezek azok a köretek, melyek legtöbbször kerülnek a családi asztalra, pedig lenne még miből válogatni. A bulgur, a kuszkusz és a gersli az előzőekhez képest sokkal könnyebben megfőzhető, ráadásul rövidebb idő alatt, így nemcsak a változatosság miatt érdemes ezeket a köreteket tálalni, hanem azért is, mert időt spórolunk meg, ami egy többfogásos ebéd elkészítésénél kincset ér.

 

Kövér Sándor, a Pálma Étterem séfje szerint azért nem fogyasztjuk ezeket a gabonaköreteket, mert nem része az étkezési kultúránknak. „Hazánkban a burgonya és a rizs a legelterjedtebb, pedig a bulgurt, a kuszkuszt vagy a gerslit nagyon egyszerű elkészíteni. Önmagukban kissé ízetlenek, ezért szükséges leveslével felönteni, fűszerezni, esetleg zöldséggel dúsítani. Napjainkban egyre nagyobb szerepet tulajdonítunk az egészséges életmódnak, így ezek a köretek kiválóan alkalmasak arra, hogy az ízlelőbimbóink mellett a testünket is megfelelően táplálják.”

 

A bulgur előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. Hasonlít a rizshez, de pergősebb az állaga, és percek alatt elkészül. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért kiváló salátákhoz, sok zöldséggel, zöldfűszerrel. Könnyű, kiadós és egészséges, íze a diófélékre emlékeztet.

A kuszkusz felhasználási módja rendkívül változatos: eszik húsos (csirke, bárány, nyúl, marha, borjú), illetve halas ételekhez vagy zöldséges ragukhoz is, de készítik salátának, esetleg előételnek paradicsommal, különféle nyers zöldségfélékkel és rengeteg zöldfűszerrel, elsősorban petrezselyemmel, korianderrel, mentával. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.

Az árpagyöngyként is ismert gersli a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint foszfort is. Markáns ízű, nagy és szétfőzhetetlen szemeivel messze felülmúlja a rizst. Diófélékkel, aszalt gyümölcsökkel vagy sült zöldségekkel elkeverve salátának különlegesen formatartó, de rizottónak is remek.

 

Sült lazac steak grillezett camembert sajttal,

zöldséges juhtúrós gerslivel

 

Nagyobb bevásárlóközpontokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban hozzájuthatnak a felsorolt gabonafélékhez, de ha egyelőre csak ismerkedni szeretnének az új ízzel, javasoljuk megkóstolni a Pálma Étterem Sült lazac steak grillezett camembert sajttal, zöldséges juhtúrós gerslivel elnevezésű fogását. „Bő vízben kifőzzük a gerslit, a zöldségeket vajon felpároljuk, hozzáadjuk a gerslit, a tejfölt, a juhtúrót, majd az egészet összesütjük, és sült lazaccal tálaljuk” – árulta el a receptet a konyhafőnök.

 

(2013-08-11)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics