Tradíciók őrzése
Elgondolkoztak már azon, hogy mitől csárda egy csárda? A szakirodalom így jellemzi: családias környezetet nyújtó üzlet, kínálata házias, berendezések, bútorok hagyományosak, néprajzi egység illetve foglalkozás gasztronómiai hagyományait kívánja feleleveníteni, szórakoztató szolgáltatása a népi zene.
Ilyen a Paripa Csárda? Hát persze.
A Paripa Csárdát, Debrecentől keletre fekvő erdőspusztákon találja meg a betérő. Gépkocsival, autóbusszal, kellemes időben ki-ki edzettsége, felkészültsége, vállalkozó kedve szerint kerékpárral is könnyen megközelítheti. 1988-ban nyilvánították védetté az erdőspuszták fennmaradt őshonos faállományát, növényeit, rétjeit, legelőit, így ebben a környezetben a tiszta levegő garantált.
A Hosszúpályi felé vezető útról letérve, elhaladva a nyáron dús lombkoronájú fák mellett, már az első pillantásra is érezhetjük, hogy jó helyen járunk, ha a magyar konyha ízeire, családias hangulatra vágyunk, elszakadva a városi környezettől. A berendezés, a kemence, falvédők, kockás terítő, és az étlap választéka mind-mind a csárda hangulatot idézi.
Internetes olvasók szavaztak a legjobb és legfinomabb magyar ételekről. A végeredmény azt hiszem senkit nem fog meglepni, ha elárulom, hogy élen végzett a halászlé, pörkölt, bográcsgulyás, töltött káposzta, paprikás csirke, újházi-tyúkhúsleves, cigánypecsenye, pacalpörkölt …
A Paripa Csárda szakácsai tudják, mit szeretnek a magyarok, az említett ételek mindegyike szerepel az étlapon. Úgy vélem, jogosan lehetünk büszkék konyhaművészetünkre és rendkívül változatos ízvilágunkra, melyet a más országokból érkezett vendégek is elismernek, és méltatják a három legfontosabb és leggyakoribb alapanyagunkat a paprikát, zsírt, és a hagymát ételeinkben.
A folklór a nép szellemi tudása, vagyis mindaz, ami megnyilvánul a néphagyományokban, a népszokásokban, a néptáncban, a népzenében. A Paripa Csárda ápolja a hagyományokat, a keddi halvacsorán és a csütörtöki kemencés esten nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük, de az élő magyaros folkór zenét is élvezhetjük, akár egy pohár bor kíséretében.
Ha kilépünk a Csárdából, az istállóban hátaslovak várják mind a kezdő mind a túralovaglás szerelmeseit. Télen lovas szán, nyáron sétakocsis kirándulást tehetnek a környező, vadakban bővelkedő erdőkben, ahol igény szerint vadászati lehetőséget is biztosítanak. Télen Magyarországon nagy hagyománnyal bíró disznótort szerveznek.
A Paripa Csárda ízelítőt ad a magyar vidéki életből erdős-ligetes környezeteben, szakítson időt, szedje össze a család apraját-nagyját és látogasson el a Paripa Csárdába!
kapcsolódó cikkek
- Nyári tábor a Paripa Csárdában
- Debrecen legújabb éttermét a magyarosság jellemzi
- Cigány vagy pusztai? – Mindegy, csak finom legyen
- Az ősz ízei
- Autentikus enteriőr, magyar ételek – a Flaska Vendéglő erőssége
- Vidéki ízek városi asztalokra
- Paprikás pörkölt mindörökké!
- Ahol szinte megáll az idő, kikapcsolódunk és feltöltődünk
- Lakodalmi vacsorák a Paripa Csárdában
- Vadasan a legjobb