Almás finomságok a Melange étlapjáról
Lehet sárga, piros, zöld, édes vagy savanyú, de a kinézetüktől és az ízüktől eltekintve mindegyikre ugyanaz jellemző: gazdag vitamintartalom, jótékony hatás a szervezetre és a fogyókúra alatt elűzi az édesség utáni vágyat. Az alma igen népszerű hazánkban, ezért nemcsak süteményeket készítünk belőle, hanem szószokat, salátákat, de még húsokhoz is tálaljuk, mert a libamájjal és a roséra sült kacsamellel kifejezetten jól harmonizál. A Melange Kávéházban megkóstolhatják.
Érdekes módon működik az emberi agy. Olykor megszépíti a rossz élményéket, néha pedig olyan erősen raktároz, hogy évtizedekkel később is pontosan tudjuk felidézni egy szinte belénk égett emléket. Tisztán emlékszek a gyerekkoromból arra, amikor édesanyám – hosszas sorban állás után – megvásárolta a zöldségesnél az akkor még ritkaságnak számító zöld banánfürtöt, majd egy barna papírzacskóban a szekrény tetejére tette, hogy megérjen. Akkoriban nem dúskáltunk a déligyümölcsökben, most viszont széles a választék a bevásárlóközpontokban, ahol az érdekes és különleges gyümölcsök között csendesen megbújva megtalálható a magyarok által favorizált alma is. Feltűnési viszketettsége nincs, mivel nem szőrös, mint a kiwi, nem rendelkezik nagy levelekkel, mint az ananász, a karambola ovális, bordás alakjához képest elég letisztult formát képvisel, és a görögdinnyéhez viszonyítva sokkal kevesebb maggal is beéri. Talán pont az egyszerűsége miatt kedvelt gyümölcs felnőttek, valamint gyerekek körében egyaránt.
Az alma jó C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok, illetve savak. Utóbbinak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, valamint az agy működésére. Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül, az alma jó a fejfájásra, fáradtság ellen, asztmás megbetegedések esetén, illetve elengedhetetlen része minden diétának, fogyókúrának. Kalóriában szegény, rostban igen gazdag gyümölcs.
Rózsa Attila, a Melange Kávéház séfje több olyan fogást tett az étlapra, melyeknél szerepet kapott a kerek finomság. Azon vendégek számára, akik szeretik a rákot, illetve a sós sajtot, remek választás a garnélával és fetasajttal töltött csirkemell vajban sütve, burgonyaropogóssal, gyömbéres bébirépával, hideg kókuszos almamártással. A mártásnál az almakompótot hűtik, turmixolják, kókusztejet adnak hozzá, majd visszamelegítik, aztán újra kihűtik. A végeredmény édes ízű lesz, de enyhén savanyú a gyümölcstől, a gyömbértől pedig kissé virágos illatú, ízű.
Roséra sült kacsamell,
hagymás kacsamájraguval zöldalmával gazdagítva, burgonyapürével
Akik szeretik a zöldalma kissé savanykás ízvilágát, feltétlenül kóstolják meg a libamájjal, zöldalmával és mascarponéval töltött pulykamellet mandulás-corn flak's bundában burgonyapürével, vajon forgatott ananásszal, vagy a roséra sült kacsamellet, hagymás kacsamájraguval zöldalmával gazdagítva, burgonyapürével.
Ha pedig almasalátára vágynának, rendelhetnek fűszeres csirkeszárny nyársat, mentás-joghurtos répás almasalátával, cheddar sajt mártással, vagy vaslapon sült camembertet, karamellizált diós almasalátával, vörösboros szedereszenciával.
(2013-10-27)
-Nitta-
kapcsolódó cikkek
- Melengető teák
- A nyár íze, illata, színe a Melange Kávéházban
- Hűsítők a tányérból
- Pálma teraszon gyümölcsös italokkal a kezünkben...
- Csúcsmárkákkal mixelnek a Melangeban – 2. felvonás
- Mexikói Debrecenben
- A tél kincsei az étlapon
- „Azért vannak a jó barátok...”
- Osztozzunk az étkezés örömeiben is
- A Melange Kávéház étlapjáról ajánljuk