Fogas és a szépia randevúja
Mi az: könnyű, ízletes és zsírszegény? Hal.
Sokan már a halászlé és a rántott hal említése után megtorpannak a halételek felsorolásában, pedig nem véletlenül szorgalmazzák dietetikusok a halfogyasztás rendszeresítését mindennapjainkban. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető, magas a víztartalma. Kedvező energia- és zsír-, fehérjetartalma révén a fogyókúrázók étrendjébe is jól beilleszthető.
Már csak ezekért is érdemes kipróbálni a Pálma Étterem roston sült fogasfilé grillezett szépianyárssal fokhagymás olívás, sültpaprikás spagettivel ételét.
A beszédes képeket - melyek megmutatják hogyan készül-e fogás a Pálma Étteremben - előze meg néhány információ a két fontos alapanyagról. Mit érdemes tudni a fogasról és a szépiáról, ami egyébként tintahal.
A menekülő szépia tintazacskójából barnás festékfelhőt bocsát ki, amely függönyszerűen elrejti üldözője elől. Még valamiről nevezetes ez az általában 35 cm hosszú, ovális testű, tízkarú lábasfejű: csodálatos színváltoztató képességéről. Teste nyugalmi állapotában felül barnássárga, alul szürkésfehér színű. Amikor felingerelik, sötét gesztenyebarna és rezes ragyogású sávok jelennek meg a hátán, szüntelen mozgásban levő, hullámos úszói pedig lila szegélyűvé és foltossá válnak.
A süllő egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű, szája csúcsbanyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó amit a víz jellege és aljzata befolyásol. A másfél kilósnál nagyobb példányokat "fogasnak" vagy "fogassüllőnek" nevezik. Ezt a nevet a szájában levő 4 darab kapófogairól kapta (2 felül, 2 lent) melyek segítségével zsákmányol.
Szerezze meg Ön is ezt a nagyszerű fogást! Így készül:
(2012-04-19)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- Hűsítők a tányérból
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Nem mindennapi fogások a Melange-ban
- A Calico ünnepi menüsora csupa finomságot tartalmaz
- Karácsonyi lakoma otthon és étteremben
- Lazac, hekk, pisztráng és harcsa – gazdag halas kínálat a Régi Vigadóban
- Folyékony finomságok a Régi Vigadóban
- Klasszikus és üdítő
- Hagyjuk el a megszokott köretet – cseréljük le vagy együnk helyette salátát
- Egészséges életmód Pálma-módra