Hagyomány és újítás
Az igazi élő cigányzene hozza a vendégeket, de csak félsikert tud biztosítani, a siker másik felét a megújult étlap adja. A Régi Posta Étterem magyaros ételkínálattal köszöntötte az év utolsó „embereit”, mely étlap kiválóan illeszkedik az egykori patríciusház szelleméhez. A rakott téglaboltozat alatt fabútor, singer, serpenyős mérleg idézi a régi időket, de nemcsak klasszikus magyar ételek közül válogathat a kedves vendég.
Dusa Attila június eleje óta konyhafőnöke a Régi Posta Étteremnek, első telét tölti a helytörténeti és várostörténeti értéket képviselő pince étteremben, és első őszi-téli étlapjának összeállítására is most került sor. „A Régi Posta Étterem Debrecen egyik legrégibb épületeként maradt fenn, melyet az 1690-es években építettek, ez a tény alapvetően meghatározza az étlap kínálatát, jellegét, viszont a hagyományos magyar ételek közé becsempésztünk néhány újszerű fogást is. Mindenképp szükség volt rá, a vendégek igénylik az újfajta ízeket. Tipikusan a magyar konyhát idéző szalonna, vöröshagyma, a gyakran fogyasztott lecsó, vagy a hagyományos magyar étellé avanzsált pörkölt és csülök ételek nem hiányozhatnak. „ – mondja Attila.
A csülök hétféleképpen képviselteti magát – gondolom nem véletlenül, szeretik a vendégek. „Szeretik, és nemcsak télen, nyáron is nagyon ’kapós volt’. A csülök Pékné módra mostantól egy személyes, ugyanis az 1,5 cm-es csülökszeleteket fokhagymás-köményes-olajos-borsos egyveleggel kenjük be jó alaposan, hogy a húst minél jobban átjárják az ízek. „
Csülök ételek | |
---|---|
Főtt füstölt csülök tormakrémmel, kerti zöldségekkel | 1350.- |
Főtt füstölt csülök, ahogy a fogadós szereti | 1790.- |
Csülök pörkölt |
1190.- |
Csülkös köröm pörkölt | 1090.- |
Csülkös pacal pörkölt | 1090.- |
Főtt füstölt csülök körözöttel, sajtokkal pirítva, friss kert zöldségekkel, héjas cikkburgonyával |
1790.- |
Csülök Pékné módra | 1790.- |
A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé, melynek lelke a paprika. A paprika iránti korai imádatunk egyik bizonyítéka:
„A spanyol borsot Magyarországon paprikának nevezik és a magyaroknak legkedvesebb fűszerszáma. Hihetetlen, milyen mennyiséget tesznek nemzeti ételeikbe, amilyen a gulyáshús, (apróra vágott marhahús paprikás lével). Az erre nem szokott ínyre az a gulyáshús úgy hat, mint az izzó parázs, vagy még rosszabbul.” August Ellrich: „Die Ungarn wie sie sind” (Berlin, 1831) |
Ekképp tehát a Régi Posta Étterem étlapjáról sem hiányozhatnak a paprikás ételek: a pörköltök változatai, babgulyás, harcsahalászlé, harcsapaprikás túrós csuszával…
„A halételek is jól fogynak, és bízom benne, hogy az egyik újdonságunkat a cserépedényben sütött fogasfilét is megkedvelik a vendégek. Úgy tudom a városban egy étterem sem tart rántott borjúlábat, többek között ezért is döntöttem mellette, illetve azért, hogy minél többen megismerjék. Ugyanis tapasztalataink szerint, mikor a kedves vendég megrendeli nincs teljesen tisztában azzal, hogy mit is kér. Legjobban a kocsonyához tudnám hasonlítani, aki ezt szereti, az bizonyára a borjúlábat is fogja. Az alapanyagot 4-6 órán keresztül főzzük sós, vöröshagymával gazdagított lében, egészen addig, míg szinte leomlik a csontól a ’hús’, majd hengeralakúra formázzuk, panírozás előtt még kissé fűszerezzük.”
A klasszikus magyaros fogások mellett a gyümölcs-hús kombináció haladó szelleműnek tűnhet. „A férfiak is szívesen döntenek mellette – személy szerint én is kedvelem az édes és sós ízek feltűnését a ételben. Csirke vagy pulykamellből is izgalmas fogásokat lehet kreálni gyümölcsök beépítésével. A csirkemellel egyébként is szeretek dolgozni, mert sokféleképpen variálható, gyorsan elkészíthető, nagy fantáziával tálalható nyersanyag.”
Szalonna ködmönbe tekert pulykasült lilahagymás körteraguval, burgonyapürével |
Először használnak köretként polentát, azaz puliszkát, vagy inkább kukoricamálét? Az olaszoknak polenta, nálunk otthon puliszka volt, de egy magyaros raguhoz, pörkölthöz kukoricamáléként is jól hangzik. A Régi Postában mustáros-tejszínes-paprikás jércemell falatokhoz adják, melyet még zöldségekkel gyarapítanak. A köret tehát a vajon pirított polenta.
Reform étkezés ide vagy oda, én nem tudok ellenállni egy jó csülökpörköltnek, de egy tányér töltött káposztának sem. Önök?
(2012-11-07)
-eSBé-
kapcsolódó cikkek
- A nyár íze, illata, színe a Melange Kávéházban
- A Régi Vigadó étlapjáról ajánljuk
- Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 2. rész
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Cigányzene a Régi Postában
- Profi és amatőr fakanálforgatók az Önök ízlésére!
- Kacsamáj, lacipecsenye, bárányragu – megújult a Pálma étlapja
- Mulard kacsamell, tequilás bélszínsteak, rizlinges lazacfilé – megújult a Belga étlap
- Mesterek és tanítványaik a 11. Debreceni Pulykanapokon
- Gyümölcsök és zöldségek: előtérben a könnyű, egészséges ételek