Megújuló Régi Vigadó
Pénzes Imre, a Régi Vigadó üzletvezetőjével ültem le beszélgetni, mert az a hír járja, a Régi Vigadó bezárt. „A hír igaz, viszont az éttermünk nem azért csukta be az ajtóit a vendégek előtt, mert nem volt forgalmunk! Sőt… Május közepén nyitottunk, azóta eltelt félév, és ez az idő világossá tette számunkra, a Régi Vigadót nagyon szeretik a debreceni emberek! Viszont azt is be kellet látnunk, a mai kornak már nem felelt meg az étterembelső, az igényes étterem látogatók és főleg a fiatalok már kissé ódivatúnak találták. Ezért határoztuk el, a Régi Vigadó minden porcikájában meg kell újuljon!”
Mik a tapasztalatok, a vendégek hogyan fogadták azt az újfajta stílust, amit a Régi Vigadó a májusi nyitása óta képviselt?
Pénzes Imre - Nem volt ez újfajta stílus. Próbáltunk a megszokott színvonalat továbbvinni, de az étlapunkon főleg a hagyományos ételeket tartottuk meg, sőt, néhányat ki is emeltünk.
Igen, az olvasók megismerhették a Vigadó halászlé akcióját, amit minden szerdán megtartottak. Sikeres volt?
- Mindenképpen. A terasz kiválóan teljesített, a halászlé ideális választás volt, elfogyasztása az árnyékot adó fák alatt, a nagyerdő hangulata, kilátás a sétányra, remek körítés volt. A grill pálya is pörgött, és a napi menünk is sok debrecenit vonzott, dacára annak, közvetlen környékünkön nem találhatóak irodaházak!
Grillezett jércemell steak wok-ban sült tavaszi zöldségek
Rokfort sajtos karfiolkrémleves csiperkegomba chipsszel |
Sertés szűz tönk, tejfölös magyaros burgonyával, sült szalonnataréjjal
Debreceni töltött káposzta |
Régi Vigadó régi étlapjából néhány étel... Minden megújul!
Akkor mégis, miért a bezárás?
- Ősz végére világossá vált számunkra, a kőépületben található étterem, nem tudja teljesíteni azt a forgalmat, amit a terasz. Ez egy műemlékvédelem alatt álló ház, külsőleg nem nyúlhatunk hozzá, de nem is akartunk. Ez így szép, ennek így kell maradnia! Viszont a belső helyiségekkel nagy gondok voltak. A belmagasság, a termek elhelyezése, a szellőzés és hosszan sorolhatnám, mi-minden az, ami miatt a XXI. század vendégeit már nem tudtuk olyan módon kiszolgálni, ahogy azt mi szeretnénk. Ezért döntöttünk a teljes felújítás mellett.
Mikorra várható az újranyitás?
- December elején ismét kinyitunk!
Mivel fog szembesülni az, aki betér a megújult Régi Vigadóba?
Kendermagos kakasleves ”szabógallér” tésztával és zöldségekkel
|
- Nem szeretnénk sem kávézó, sem a most nagyon divatos bisztró irányba elmozdulni. Mi
inkább az étteremre fektetjük a hangsúlyt, ami friss, elegáns, fiatalos, lendületes! Reményeink szerint káprázatos lesz az étterem belső hangulata, olyan, ahol a fiatalok éppúgy jól érzik magukat, mint a középkorúak vagy éppen az idősebb korosztály.
Ehhez alkalmazkodik az ételkínálat is?
- Természetesen. A magyar és az európai konyha mellett kevés távol keleti ízekkel is találkozhatnak a megújult étlapon Tapasztalat az, hogy erre van igény. Az új séfünk remek étlapot állított össze, ehhez modern konyhatechnológiát akart. Ezen ne múljék! A konyhai is teljesen megújul, új gépeket vásároltunk.
Ezek szerint az étlap már kész. Kíváncsivá tett!
- Magam is az vagyok, alig várom a próbafőzéseket, szeretném megízlelni az összes új ételünket! Előételek közül főleg a „Rozmaringos malac rilette (sült malac befőtt) paradicsom tatárral” izgatja a fantáziámat. Leveseket sem fogom kihagyni, a „Húslevest marhapofából, lestyános pászkagombóccal, zöldségekkel, csigatésztával” és az „Ananászos mangó krémlevest, banános túróhabbal”!
Az eredetileg fürdőházként működő, 1826-ban, Povolny Ferenc tervei alapján, klasszicista stílusban épült Vigadó Étterem a XIX. Század végén kapta meg méltán híres teraszát. Az 1970-es évekig üzemelt, később bezárták. 2003-ban eredeti állapota szerint – a debreceni polgárok nagy örömére – újra megnyitották!
|
Halakban sem lesz hiány, pisztrángot, kardhalat és lazacot is lehet majd kapni nálunk. A fiatalokat, egyetemistákat, külföldi diákokat is szeretnénk megnyerni, ők biztosan nem fogják megbánni ha megrendelik a nemzetközi konyha ízeit, malai csirkét, csirke döner kebabot, salsa-s csirkemellet, madras curryt, provance-i marharagut, spagetti carbonarat. Azok sem maradnak éhen, akik a klasszikusokat szeretik! Jó kis étlapot hoztak össze a szakácsaink, nincs túl sok étel rajta, de azok „ütősek”.
Csípős tejfölben pácolt borjúláb rántva, hagymás tört burgonyával |
Rendezvényekkel nem is akarnak foglalkozni?
- Ellenkezőleg! A belső rész mellett két külön terem kerül kialakításra. Az egyikben 20 a másikban 30 fős csoportot tudunk kényelmesen kiszolgálni. Főleg vállalati, családi rendezvényeket célozunk meg, a különtermeink erre alkalmasak.
Mi lesz a terasszal?
- 240 fős kerthelyiség természetesen megmarad! Tavasszal egy kulturált mellékhelyiséggel bővül. A felújítás üzenet a vendégeknek, nem lehet egy helyben toporogni, mindig ki kell találni valamit, meg kell újulni, mert ha egy helyben maradunk, nagyon elhúznak mellettünk. És mi ezt nem hagyjuk!
-Éel-
(2011-11-11)
kapcsolódó cikkek
- Itt a nagy falatozások időszaka – kóstoljon a Régi Vigadóban
- A Régi Vigadó étlapjáról ajánljuk
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Osztozzunk az étkezés örömeiben is
- Folyékony finomságok a Régi Vigadóban
- Hódít a naturális finomság
- Tökéletességre való törekvés – ezért (is) érdemes a Régi Vigadóban esküvőt rendezni
- Régi Vigadó Étterem esküvői ajánlata
- Egyre kevesebbet eszünk a fehér-sárga tápanyagforrásból
- A végső koncentráltságú kivonat