Terasz, terasz, te csodás!
Debreceni terasz-körkép
"Bármelyik napszak alkalmas a „teraszolásra”: egy reggeli kávé éppen olyan jól tud esni, mint egy gyors menüebéd a kollégákkal valamelyik közeli étteremben. Este pedig jöhet a kényelmes családi vacsora, a romantikus randi vagy a fröccsözés-sörözés barátaink körében. És hogy általában véve milyen a jó terasz? Sokféle válasz létezik, van azonban néhány alapvető elvárás. Fontos, hogy árnyékos, kellemes helyen legyen, a környezet ne legyen túl zajos vagy zavaró, az ételre-italra pedig ne kelljen tovább várni csak azért, mert nem a belső térben foglaltunk helyet."
Jómagam gyerekkoromban sosem tudtam eldönteni a terasz és az erkély közti különbséget: számomra mindkettő az a hely volt, ahová a lakásból, szobából ki lehet jutni, és többé-kevésbé korlát veszi körül. Mára persze már világos, hogy erkély csak emeleten lehet. Terasz pedig nem csak otthon található, hanem számos vendéglátóhely elválaszthatatlan része is egyben.
A Belga Étterem és Söröző terasza kiváló terep a vidám hangulatú csajos csevegéseknek és haverokkal végigszurkolt focimeccseknek egyaránt. |
Azt, hogy miért preferáljuk tavasszal-nyáron a teraszokat, nem kell sokat magyarázni. Amint beköszönt a napsütéses jó idő, az ember hirtelen rosszul érzi magát a négy fal közt – hisz ott gubbasztott egész télen. Az éttermek és kávézók szerencsére nem restek az első napsugarak hívására berendezni saját nyári terepüket, így munka után, szabadidőnkben csábítóan hívogatnak a hangulatos teraszok.
A Garda Pizzéria és Étterem teraszán csendes környezetben élvezhetjük a friss levegőt ebédünk, vacsoránk közben. |
És amint helyet foglaltunk ezek valamelyikén, máris miénk a mediterrán világ illúziója, hiszen Rómában, Madridban, Párizsban ez nem csak divat, hanem maga az életforma. Amilyen természetes sokaknak a vacsorát tévé előtt fogyasztani, olyan egyértelmű délen munka után betérni egy hideg italra a legközelebb eső bárban.
A Pálma Étterem fiatalos, pörgős, zajos terasza felpezsdít |
Bármelyik napszak alkalmas a „teraszolásra”: egy reggeli kávé éppen olyan jól tud esni, mint egy gyors menüebéd a kollégákkal valamelyik közeli étteremben. Este pedig jöhet a kényelmes családi vacsora, a romantikus randi vagy a fröccsözés-sörözés barátaink körében.
És hogy általában véve milyen a jó terasz? Sokféle válasz létezik, van azonban néhány alapvető elvárás. Fontos, hogy árnyékos, kellemes helyen legyen, a környezet ne legyen túl zajos vagy zavaró, az ételre-italra pedig ne kelljen tovább várni csak azért, mert nem a belső térben foglaltunk helyet.
A Paripa Csárdában a magyaros ételek szerelmeseinek felüdülést jelent majd egy bőséges ebéd vagy vacsora után megpihenni a kinti asztaloknál. |
A teraszok általában az étterem arculatát követik: ahol ízlésbeli egység és rend uralkodik, ott nagy valószínűséggel bent is harmóniát fogunk találni. Óvakodjunk azoktól a helyektől, ahol a szupermarketek olcsó kerti bútoraival találjuk szemben magunkat. Az ilyenek valószínűleg nem sok figyelmet fordítanak a vendégek „jól-létére”.
Sokkal vonzóbbak a nem ad hoc módon berendezett teraszok, ahol láthatóan figyelembe vették a tervezéskor a terep adottságait, a vendégek igényeit és az étterem arculatát, ennek eredményeként pedig áldoztak a minőségre.
A Régi Vigadó óriási teraszán, gyakorlatilag semmi nincs, ami zavart kelthetne. Kiváló családok és nagyon szerelmes párok részére. |
Külön „jó pontot” jelent, ha van kerti grill, koktélpult, gyermekeknek játszósarok, hiszen ezek töltik meg igazán élettel a helyet. A befektetés pedig szinte biztosan megtérül: a helybeli vendégek pozitív tapasztalatok után a hidegebb hónapokban is visszatérnek, a turisták pedig általában az első benyomás alapján teszik le a voksukat, így mindenképp fontos a „vonzó megjelenés”. Ha még szélfogó, vagy esetleg szabadtéri hősugárzó is akad, akkor a hűvösebb napokon sem kell lemondani a terasz élményéről.
A Viktória Étterem hosszú teraszán esténként saját házi zenekaruk szolgáltatja az nosztalgiazenét. |
Válogassunk tehát kedvünkre, és ne hagyjuk azt sem, hogy a rossz idő kedvünket szegje: a meleg nyári zivatar egy fedett teraszról nézve már nem is olyan barátságtalan dolog!
A következő cikkekben sorra vesszük, mit kínálnak nekünk Debrecen legjobb éttermeinek teraszán!
- janetonic -
(2011-08-06)
kapcsolódó cikkek
- Beatrix kedvencei a Honfoglaló Étteremben
- A nyár íze, illata, színe a Melange Kávéházban
- A Régi Vigadó étlapjáról ajánljuk
- Hűsítők a tányérból
- Alaposan kiveséztük a Csokonai Étterem új étlapját 1. rész
- Helló nyár, helló Garda terasz!
- Jönnek a roston sültek, a saláták és a nyárias ételek
- Pálma teraszon gyümölcsös italokkal a kezünkben...
- Legyünk bevállalósak: együnk bulgurt, kuszkuszt, gerslit
- Lazac, hekk, pisztráng és harcsa – gazdag halas kínálat a Régi Vigadóban